Aloisie trojlistá v gastronomii
Hana Jeřábková, Jiří Patočka
Článek na serveru TOXICOLOGY o aloisii trojlisté (Aloysia triphylla), léčivé rostlině z čeledi sporýšovitých (Verbenaceae), známé jako „citronová verbena“, vzbudil mezi čtenáři velký zájem. Tato aromatická bylina není u nás ještě tolik známá a článek přispěl k její propagaci. K dnešnímu dni, tj. za necelé 3 měsíce od zveřejnění, si jej přečetlo více než 355 tisíc čtenářů. Protože od nich přišly také dotazy na využití této rostliny v kuchyni, autoři se rozhodli přispět několika informacemi o využití verbeny v gastronomii.
Třímetrový keř aloisie trojlisté na zahrádce paní Honoriny v Acevedínu (Asturias, Španělsko). Foto: Hana Jeřábková
Citronová verbena pochází z
Jižní Ameriky (Chile, Argentina, Peru) a do Evropy ji mořeplavci převezli už v
17. století. Její oblíbenost celosvětově nestále roste, lidé ji více a více vyhledávají
nejen pro její úžasnou chuť a vůni, ale také pro její léčivé účinky (de Souza
et al., 2020; Cheurfa et al., 2021). V ČR se dá koupit sušená nebo si ji můžete
pěstovat doma. Je to keř, dorůstající v Evropě výšky kolem 1 metru, který
se dá pěstovat i doma v květináči. Nejznámější je čaj z verbeny,
který připravíme přelitím čerstvých nebo sušených lístků vroucí vodou a krátkým
vyluhováním. Na šálek čaje použijeme 3 lístky. Čaj
má příznivé účinky
na organismus. Mimo jiné zmírňuje kašel a tlumí problémy s trávením.
Verbenu můžeme také použít jako
dochucovadlo do jídel a nápojů. Jídlům dodává jedinečnou
vůni a chuť. Výborně se hodí k
rybám, nebo k drůbeži, či do salátových dresinků a dipů. Zajímavé využití má
také ve sladké kuchyni. Jablečnému závinu dá zcela nový rozměr, použijeme-li ji
místo skořice. Verbena se také výborně hodí do ovocných salátů, nápojů a
zmrzlin (Zohary al., 2012).
A tady je několik
našich inspirací:
Pro příjemný spánek: lžičku sušené aloisie nebo 5 lístků čerstvé vložíme do
šálku s medem podle chuti a přelijeme teplou vodou. Po vychladnutí uvedeme
k bodu varu a před ulehnutím vypijeme. V létě přijde k chuti
spíše citronová limonáda s bylinkou. Smícháme med nebo cukr s převařenou
vodou. Do džbánku se sladkou vodou dáme kostky ledu, 2 chemicky neošetřené
citrony nakrájené na kolečka nebo na čtvrtky, vložíme lístky verbeny, doplníme
vodou a necháme v lednici vychladit.
Překvapení pro hosty:
Dezert: připravíme si
klasické sladké palačinky, které potřeme rozšlehaným tvarohem oslazeným podle chuti, do ktereho jsme vmíchali jemně
nakrájené lístky verbeny. Srolujeme a
doplníme na talíři ovocem. Zdobíme podle zvyklosti.
Předkrm: připravíme si
slané palačinky a necháme je zchladnout. Pro dietní variantu náplně použijeme
rošlehaný tvaroh, který jsme osolili, opepřili a vmíchali jemně nakrájenou
verbenu. Fantazii se meze nekladou, protože do tvarohu lze také přidat i sekanou
dušenou šunku. Obložíme sezónní
zeleninou.
Pro
gurmány se nabízí náplň palačinek s lososem a avokádem: Avokádo rozmixujeme s dužinou rajčete čili bez jadérek
a bez slupky, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti a následně jemně
nakrájené lístky bylinky ale až po mixování. Lze před tím do mixéru vložit i
kousek cibule. Na vlažné palačinky položíme plátek uzeného lososa, příp. při
úspornější variantě plátek šunky, potřeme směsí avokáda a palačinky srolujeme.
Necháme je přikryté v chladnu alespoň hodinu odpočinout. Před servírováním je
nakrájíme na kolečka nebo alespoň přepůlíme. Obloha je žádoucí, pokud se bude
jednat o hlavní chod.
Hlavní
chod: verbena se úspěšně doplňuje s tymiánem a je hodně
zajímavá na marinování nebo přímo jako koření při přímém zpracování nejen masa,
ryb, těstovin, ale také se hodí k houbám a k zelenině (např. ke
květáku, kdy pomáhá tělu se vyrovnat s jeho nadýmavým účinkem). Má
využití také pro aromatizování octu nebo oleje. A teď slíbený velmi jednoduchý
recept: Připravíme si maso, tj. čtvrtky nebo prsní či stehenní řízky
z kuřete, a dále budeme potřebovat 1 pomeranč, 1 citron a 1 limetku.
Z chemicky neošetřených plodů ostrouháme kůru na olejem ošetřené a osolené
maso. Dužinu plodů bez zbytku bílé kůry nakrájíme na kolečka. Naklademe citrusy
dolů do pekáče, posypeme bylinkou a na ně vložíme kousky kuřete. Vložíme cca na
necelou hodinu do trouby v uzavřeném pekáči. Následně odkryjeme, podlijeme
bílým vínem a necháme krátce dopéct tak, abychom měli zlatý výpek k masu. Přípravu
přílohy si lze zjednušit tím, že v polovině pečení se kolem masa daji
plátky osolených brambor. Odpadne tak další práce a využije se tepla trouby. Je
také možné dát zvlášť zapéct osolené plátky brambor a jablek, které jsou
v této kombinaci zajímavé. Jinak lze podávat i s rýží nebo s některou
úpravou brambor, např. americké, hranolky, nebo brambory opečené na pánvi.
Dobrou chuť.
Domácí
lékarna: Verbena pro své uklidňující
účinky je vyhledávaná nejen v gastronomii a na klidný spánek, ale i
v parfumerii pro svou příjemnou svěží vůni. Lze z ní připravit sirup na dobré zažívání. Příprava
je snadná: Půl kilogramu cukru svaříme s 50 cl vody, cca 10 minut varu,
odstavíme a přidáme 20 gramů lístků verbeny. Necháme vychladnout, zcedíme a používame
lžíci 2-3x denně. Obdobně se užívá tinktura,
kterou si připravíme z hrsti čerstvých nebo sušených lístků, které
zalijeme litrem alkoholu a necháme v temnu cca měsíc za občasného
promíchání. Následně si svaříme 150 gr cukru s 10 cl vody a smícháme se
zcezeným alkoholem. Po dalším měsíci odležení si po jídle dopřejeme kalíšek na
dobré trávení. V zásadě jde o cizokrajnou becherovku. A pro čtenáře, kteří
mají problém s pletí: odvar z této byliny zklidňuje akné.
V domácnosti
nám lístky verbeny poslouží i jako nechemický osvěžovač
vzduchu, podobně, jako listy
eukalyptu. Stačí je jen vložit do studené vody, krátce povařit a přenést do
místnosti, kterou si jejich citronovou vůní chceme zpříjemnit.
Literatura
de Souza RC, Baldisserotto
B, Bibiano Melo JF, da Costa MM, de Souza EM, Copatti CE. Dietary Aloysia
triphylla essential oil on growth performance and biochemical and haematological
variables in Nile tilapia. Aquaculture, 2020; 519: 734913. doi.org/10.1016/j.aquaculture.2019.734913.
Cheurfa M, Allem R, Sadeer
NB, Mahomoodally MF. In vivo hypocholesterolemic and anti-inflammatory
effect of Aloysia triphylla (L'Hér.) Britton and Trigonella foenum-græcum L.
seeds, South African J Botan. 2021, In press. doi.org/10.1016/j.sajb.2021.01.023.
Zohary D, Hopf M, Weiss
E. Culinary Herbs. Fourth Ed., Oxford
Univ Press, New York, 2012. ISBN 978-0-19-954906-1.