Hřib hnědý a norbadion A
Datum: Neděle, 18.09. 2022 - 10:36:07
Téma: prof Patočka


Hřib hnědý a norbadion A

Jiří Patočka, Radoslav Patočka

     Hřib hnědý (Imleria badia (Fr.) Vizzini 2014) neboli suchohřib hnědý, je jedlá a velmi chutná houba, rostoucí téměř po celé Evropě a části Severní Ameriky. Houbaři jej považují za velmi kvalitní houbu, která se snadno pozná, bývá málo červivá a obvykle hojně roste od června až do listopadu (v některých letech i začátkem prosince) v jehličnatých a ve smíšených lesích v podhorských až horských oblastech. Praktičtí houbaři tento druh dobře znají a jeho určení jim nečiní potíže. O jeho oblibě svědčí velké množství lidových názvů z různých koutů ČR: Poddoubník hnědý, suchohřib hnědý, suchohřib hnědočervený, panský hřib, pančák, kozí cicek, podborovák, podborováček, sameťáček, sladkohříbek nebo slaďák. Plodnice se objevují jednotlivě nebo v menších skupinkách pod smrky a borovicemi, ale někdy také pod duby, buky nebo jinými dřevinami. Dává přednost kyselejším půdám. Jeho charakteristickými znaky jsou hnědý klobouk, který bývá za vlhka slizký. Pro sběr je hřib hnědý velmi vhodný a u houbařů oblíbený. Jeho dužnina má mírnou chuť a příjemně houbovou vůni. V kuchyni jej lze všestranně použít.  Dobře se také dopravuje, suší i konzervuje (Muszyńska et al., 2020). 



V hřibu hnědém byl nalezen hnědý pigment nazvaný norbadion A, polyfenol příbuzný rodině houbových barviv známých jako kyseliny pulvinové  (Desage‐El Mur ret al., 2003). Draselná sůl norbadionu A byla nalezená také v houbě  Pisolithus arenarius (Gill a Lally, 1985), známé v Česku jako měcháč písečný a ve světě většinou jako „houba koňského trusu“, který připomíná jak tvarem, tak barvou. Tento hnědý pigment byl nalezen také v hřibu peprném (Chalciporus piperatus) (Winner et al, 2004) a zřejmě bude obsažen i v dalších hnědých houbách.

Norbadion A

     Hřib hnědý je znám nejen gurmánům, kteří si pochutnávají na praženici a jiných dobrotách, ale také ekologům, jako houba akumulující cesium (Cs). Radioaktivní isotop 137Cs se objevil spolu s dalšími radionuklidy jako součást radioaktivního prachu nad Evropou, krátce po havárii jaderného reaktoru v Černobylu v roce 1986. Deště, které poté následovaly, vymyly radioaktivní materiál z mraků na zem a 137Cs se z lesní půdy dostal do hub. Schopnost tohoto hřibu akumulovat Cs je vysoká (Strumińska-Parulska et al., 2021).

     Deriváty kyseliny purinové, jako je norbadion A, vykazují pozoruhodné ochranné vlastnosti proti různým typům oxidačního stresu. Oxidační stres hraje důležitou roli v etiologii a průběhu řady onemocnění, jako je diabetes, ateroskleróza, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, chronické onemocnění ledvin a chronická obstrukční plicní nemoc (Kattoor et al., 2017; Liguori et al., 2018; Oguntibeju, 2019). Jedním ze způsobů, jak těmto poruchám souvisejícím s oxidačním poškozením předejít, je strava bohatá na přírodní antioxidanty. Houby jsou identifikovány jako vynikající zdroj antioxidačních látek, jako jsou fenolické sloučeniny, indolové sloučeniny a karotenoidy. 

Literatura

Desage‐El Murr M, Nowaczyk S, Le Gall T, Mioskowski C, Amekraz B, Moulin C. Norbadione A: Synthetic Approach to the Bis (pulvinic acid) Moiety and Cesium‐Complexation Studies. Angewandte Chemie Inter Edition, 2003; 42(11): 1289-1293.

Gill M, Lally DA. A naphthalenoid pulvinic acid derivative from the fungus Pisolithus tinctorius. Phytochemistry,1985;  24(6): 1351-1354.

Kattoor A, Pothineni N, Palagiri D, Mehta J. Oxidative stress in atherosclerosis. Curr Atheroscler Rep. 2017; 19(11): 42.

Liguori I, Russo G, Curcio F et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging 2018; 13: 757–772. 

Muszyńska B, Kała K, Lazur J, Włodarczyk A. Imleria badia culinary-medicinal mushroom with interesting biological properties. Food Bioscience, 2020; 37: 100663.

Oguntibeju O. Type 2 diabetes mellitus, oxidative stress and inflammation: examining the links. Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol 2019; 11: 45–63

Strumińska-Parulska D, Falandysz J, Moniakowska A. Beta-emitting radionuclides in wild mushrooms and potential radiotoxicity for their consumers. Trends Food Sci Technol. 2021; 114: 672-683.

Winner M, Giménez A, Schmidt H, Sontag B, Steffan B, Steglich W. Unusual pulvinic acid dimers from the common fungi Scleroderma citrinum (common earthball) and Chalciporus piperatus (peppery bolete). Angewandte Chemie Inter Edition, 2004; 43(14): 1883-1886.







Tento článek najdete na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1325