Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 16609 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Jak si plísně rodu Monascus hrají s barvami
Publikováno: Čtvrtek, 02.06. 2022 - 16:49:54 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Jak si plísně rodu Monascus hrají s barvami

Jiří Patočka, Radoslav Patočka

     Monascus spp. je rod plísní, jehož jednotlivé druhy se vyznačují výraznou barevností a širokým spektrem barev. Mezi nejznámější druhy tohoto rodu patří červeně pigmentovaný Monascus purpureum. Tato červeně zbarvená plíseň se využívá při výrobě určitých fermentovaných potravin ve východní Asii, zejména v Číně a Japonsku (Pattanagul et al., 2007).



     Synteticky vyrobená barviva, používaná hojně v potravinářském průmyslu, nejsou vždy dostatečně bezpečná. Při hledání bezpečnějších pigmentů se pozornost obrací na plísně rodu Monascus, které jsou již od nepaměti známy svými pestrými barvami. Monascus purpureum se v Asii používá po mnoho staletí jako přírodní barvivo a chuťová přísada do potravin a nápojů (Erdoğrul a Azirak, 2004). Tato plíseň je také široce používána jako doplněk stravy a léčivý přípravek v tradiční čínské medicíně (Guha et al., 2022).
     Další druhy plísní rodu Monascus vyrábí i jiná než červená barviva a v důsledku nedávné snahy nahradit syntetická potravinářská barviva barvivy přírodními, pigmenty produkované těmito plísněmi přitáhly celosvětovou pozornost (Srianta et aal., 2021). Informace o chemické podstatě pigmentů plísní rodu Monascus jsou zatím málo známy a cílem tohoto článku je podat alespoň základní informace o nich širšímu okruhu čtenářů.
Literatura
Erdoğrul Ö, Azirak S. Review of the studies on the red yeast rice (Monascus purpureus). Turkish Electronic J Biotechnol. 2004; 2(5): 37-49.
Guha L, Bashir A, Bhat I. Unwholesome heart (Hypercholesterolemia) and naturally available drugs: A comprehensive review. Biol Sci. 2022; 2(2): 172-186.
Pattanagul P, Pinthong R, Phianmongkhol A, Leksawasdi N. Review of angkak production (Monascus purpureus). Chiang Mai J Sci. 2007; 34(3): 319-328.
Srianta I, Kusdiyantini E, Zubaidah E, Ristiarini S, Nugerahani I, Alvin A. et al. Utilization of agro-industrial by-products in Monascus fermentation: a review. Bioresources Bioprocessing, 2021; 8(1): 1-12.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 8

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.03 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace