Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 6089 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Kdoulovec japonský a jeho protizánětlivě účinné sekundární metabolity
Publikováno: Pondělí, 04.07. 2022 - 17:06:37 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Kdoulovec japonský a jeho protizánětlivě účinné sekundární metabolity

Jiří Patočka, Zdeňka Navrátilová

        Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica), známý též jako japonská kdoule, je nízký, hustě rozvětvený listnatý keř s trnivtými větvičkami, ze kterých vyrůstají široce vejčité zelené listy. Patří do čeledi Rosaceae – růžovité. Pochází z Japonska. Kvete na od března do května a vytváří bohaté shluky nádherných oranžovošarlatových květů, zdobených krémově bílými či žlutými tyčinkami. Plody jsou aromatické žlutozelené malvice, které dozrávají začátkem podzimu. Plody jsou jedlé, mají vysoký obsah pektinu (Thomas et al., 2003), ale nekonzumují se v čerstvém stavu. Používají se k výrobě nápojů, džemů, marmelád a dalších výrobků. Kdoulovec se hojně pěstuje v parcích a zahradách, vyšlechtěny byly kultivary s různě zbarvenými květy. Z dalších druhů se pěstuje kdoulovec ozdobný (Chaenomeles speciosa), který pochází také z Japonska (Kovanda, 1992; Rumpunen, 2002; Ros et al., 2004; Lim, 2012).

Foto: Mgr. Zdeňka Navrátilová



    Díky podobnému názvu se kdoulovec někdy zaměňuje za kdouloň obecnou (Cydonia oblonga), která patří také do čeledi růžovitých, ale je vyššího vzrůstu a má bílé květy. Plody jsou rovněž jedlé (Al-Zughbi a Krayem, 2022).   
     Protože kdoulovec japonský se poměrně snadno pěstuje, nemá velké nároky na půdu a odolává silným mrazům až do -29 °C, je jako vhodná surovina pro potravinářský průmysl stále častěji pěstován jako cenný zdroj bílkovin a esenciálních aminokyselin (Czubinski et al., 2021). Je také cenným zdrojem mnoha bioaktivních látek s účinkem na lidské zdraví (Gorlach et al., 2011; Urbanaviciute et al., 2019, 2020).

Foto: Mgr. Zdeňka Navrátilová

 

     Fytochemický výzkum plodů kdoulovce prokázal, že obsahují řadu protizánětlivě účinných sekundárních metabolitů, jako jsou flavonoidy, fenylpropanoidy, floroglucinoly, deriváty kyseliny benzoové, terpenoidy a puriny. Podle čínských autorů Yao et al., (2020) byly nalezeny tyto látky:  katechin (1), epikatechin (2), katechin-5-O-β-D-glukosid (3), prokyanidin B1 (4), kvercetin-3-O-β-D-glukosid (5), kyselina p-kumarová (6), kyselina ferulová (7), kávový alkohol (8), 1-O-p-kumaroyl-β-D-glukóza (9), 1-O-cinnamoyl-β-D-glukóza (10) , kyselina p-hydroxybenzoová (11), kyselina protokatechuová (12), β-D-gentiobiosid kyseliny benzoové (13), floracetofenon 4'-glukosid (14), 3,5-dihydroxyfenyl β-D-glukopyranosid (15), adenin (16), adenosin (17), betulalbusid A (18), vomifoliol (19) a roseosid (20). 

Literatura

Al-Zughbi I, Krayem M. Quince fruit Cydonia oblonga Mill nutritional composition, antioxidative properties, health benefits and consumers preferences towards some industrial quince products: A review. Food Chemistry, 2022; 133362.

Czubinski J, Ruško J, Górnaś P. Japanese Quince Seeds as a Promising Rich Source of Proteins and Essential Amino Acids. Plant Foods Human Nutrition, 2021; 76(4): 533-535.

Gorlach S, Wagner W, Podsędek A, Szewczyk K, Koziołkiewicz M, Dastych J. Procyanidins from Japanese quince (Chaenomeles japonica) fruit induce apoptosis in human colon cancer Caco-2 cells in a degree of polymerization-dependent manner. Nutrition Cancer, 2011; 63(8): 1348-1360.

Kovanda M. Choenomeles Lindl. – kdoulovec. In: Hejný S, Slavík B, Kirschner J, Křísa B (eds), Květena České republiky 3, p. 464, Academia, Praha 1992.

Lim TK. Chaenomeles speciosa. In Edible medicinal and non-medicinal plants Springer, Dordrech, 2012, 364-370.

Ros JM, Laencina J, Hellın P, Jordan MJ, Vila R, Rumpunen K. Characterization of juice in fruits of different Chaenomeles species. LWT-Food Sci Technol. 2004;  37(3): 301-307.

Rumpunen K. Chaenomeles: potential new fruit crop for northern Europe. Trends in new crops and new uses. ASHA Press, Alexandria, VA, USA, 2002; 385-392.

Thomas M, Guillemin F, Guillon F, Thibault JF. Pectins in the fruits of Japanese quince (Chaenomeles japonica). Carbohydrate Polymers, 2003; 53(4): 361-372.

Urbanaviciute I, Liaudanskas M, Bobinas Č, Šarkinas A, Rezgienė A et al. Japanese quince (Chaenomeles japonica) as a potential source of phenols: Optimization of the extraction parameters and assessment of antiradical and antimicrobial activities. Foods, 2020;  9(8): 1132.

Urbanaviciute I, Liaudanskas M, Seglina D, Viskelis P. Japanese quince Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach leaves a new source of antioxidants for food. Int J Food Properties, 2019;  22(1): 795-803.

Yao L, Zhu S, Hu Z, Chen L, Nisar MF, Wan C. (2020). Anti-Inflammatory constituents from Chaenomeles speciosa. Natural Prod Commun. 2920; 15(3): 1934578X20913691.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 12

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.06 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace