Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 7373 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Sírovec žlutooranžový: zdroj nových potravinářských barviv
Publikováno: Neděle, 21.08. 2022 - 19:13:09 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Sírovec žlutooranžový: zdroj nových potravinářských barviv

Jiří Patočka, Milena Patočková

     Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr.) je dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých, rostoucí na několika druzích stromů, která vytváří masité plodnice vějířovitého až půlkruhovitého tvaru růžovo-oranžové barvy, s výjimkou masitého okraje, který je jasně žlutý. Plodnice bokem přirůstají ke dřevu a zpravidla jich vyrůstá větší počet těsně nad sebou, takže na kmeni tvoří i přes metr velké a velmi nápadné trsy. Mladé plodnice jsou jedlé a jsou považovány za funkční potravinu (Zhao et al., 2017).

 

Mladé plodnice sírovce žlutooranžového. Foto: Ing. Milena Patočková



     Sírovec žlutooranžový je oceňován jako významný zdroj mnoha biologicky aktivních látek (Patočka, 2018) s potenciálním využitím v mnoha oborech lidské činnosti, ale zejména v medicíně (Wang et al., 2017). Přítomnost látek s příznivým účinkem na lidské zdraví dělá ze sírovce žlutooranžového novou funkční potravinu (Patočka, 2019). Byly zahájeny experimenty s jeho pěstováním na umělých substrátech (Pleszczyñska et al., 2013), aby mohl být pěstován ve velkém množství mimo les (de Figueiredo et al., 2021). 
     Za významné bioaktivní látky této houby jsou považovány polysacharidy (Alquini et al., 2004; Hwang et al., 2008; Olenikov et al., 2009a,b; Jayasooriya  et al., 2011; Seo et al., 2011; Wiater et al., 2011), lektiny (Tateno et al., 2003; Mancheño et al., 2004, 2005, 2010; Angulo et al., 2011), terpeny (León et al., 2004; He et al., 2015a; On et al., 2015a; Yin et al., 2015; He et al., 2015b), enzymy (Lee et al., 2009; Hong et al., 2009), polyenové pigmenty (Davoli et al., 2005) a polynenasycené mastné kyseliny (Sinanoglou et al., 2015). Všechny tyto sekundární metabolity sírovce vykazují řadu farmakologických účinků, z nichž nejvýznamnější jsou  cytotoxické a protinádorové (Yoshikawa et al., 2001; Lear et al., 2009; Fan et al., 2014), protizánětlivé (Saba et al., 2015) a antimikrobiální účinky (Ershova et al., 2003). 
 
     Zajímavými a dosud málo prozkoumanými metabolity jsou polyeny neisoprenoidního původu, jako je kyselina laetiporová A (Weber et al., 2004). Tato kyselina je hlavním oranžovým pigmentem sírovce žlutooranžového (Rws et al., 2004). Druhým pigmentem je kyselina 2-dehydro-3-deoxylaetiporová A. Dva další minoritní pigmenty, kyseliny laetiporové B a C, byly nalezeny pouze u hub rostoucích v kapalné kultuře. Ty se podobají kyselině laetiporové A, ale jejich řetězec je zvětšen o dva, respektive čtyři atomy uhlíku, což vede k chromoforům s 11 nebo 12 konjugovanými dvojnými vazbami. Kyselinu laetiporovou A má takových dvojných vazeb 10. Protože plodnice sírovce jsou jedlé, všechny tyto pigmenty mají velký potenciál jako nová potravinářská barviva (Davoli et al., 2005;). Je známo, že houby produkují bezpečné a funkční pigmenty pro použití při zpracování potravin (Téllez‐Téllez a Díaz‐Godínez, 2022).
Literatura
Alquini G, Carbonero ER, Rosado FR, Cosentino C, Iacomini M. Polysaccharides from the fruit bodies of the basidiomycete Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr. FEMS Microbiol Lett. 2004; 230(1): 47-52.
Angulo I, Acebrón I, de las Rivas B, Muñoz R, Rodríguez-Crespo I, Menéndez M, García P, Tateno H, Goldstein IJ, Pérez-Agote B, Mancheño JM. High-resolution structural insights on the sugar-recognition and fusion tag properties of a versatile β-trefoil lectin domain from the mushroom Laetiporus sulphureus. Glycobiology. 2011; 21(10): 1349-1361.
Davoli P, Mucci A, Schenetti L, Weber RW. Laetiporic acids, a family of non-carotenoid polyene pigments from fruit-bodies and liquid cultures of Laetiporus sulphureus (Polyporales, Fungi). Phytochemistry, 2005; 66(7): 817-823.
de Figueiredo FL, de Oliveira ACP, Terrasan CRF, Gonçalves TA, Gerhardt JA, Tomazetto G. et al. Multi-omics analysis provides insights into lignocellulosic biomass degradation by Laetiporus sulphureus ATCC 52600. Biotechnol Biofuels, 2021; 14(1): 1-17.
Ershova EI, Tikhonova OV, Lur'e LM, Efremenkova OV, Kamzolkina OV, Dudnik IV. [Antimicrobial activity of Laetiporus sulphureus strains grown in submerged  culture]. Antibiot Khimioter. 2003; 48(1): 18-22. Russian. 
Fan QY, Yin X, Li ZH, Li Y, Liu JK, Feng T, Zhao BH. Mycophenolic acid derivatives from cultures of the mushroom Laetiporus sulphureu. Chin J Nat Med. 2014; 12(9): 685-688.
He JB, Tao J, Miao XS, Bu W, Zhang S, Dong ZJ, Li ZH, Feng T, Liu JK. Seven new drimane-type sesquiterpenoids from cultures of fungus Laetiporus sulphureus.  Fitoterapia. 2015a; 102: 1-6.
He JB, Tao J, Miao XS, Feng YP, Bu W, Dong ZJ, Li ZH, Feng T, Liu JK. Two new  illudin type sesquiterpenoids from cultures of Phellinus tuberculosus and Laetiporus sulphureus. J Asian Nat Prod Res. 2015b; 17(11): 1054-1058.
Hong MR, Kim YS, Joo AR, Lee JK, Kim YS, Oh DK. Purification and characterization of a thermostable beta-1,3-1,4-glucanase from Laetiporus sulphureus var. miniatus. J Microbiol Biotechnol. 2009; 19(8): 818-822.
Hwang HS, Lee SH, Baek YM, Kim SW, Jeong YK, Yun JW. Production of extracellular polysaccharides by submerged mycelial culture of Laetiporus sulphureus var. miniatus and their insulinotropic properties. Appl Microbiol Biotechnol. 2008; 78(3): 419-429.
Jayasooriya RG, Kang CH, Seo MJ, Choi YH, Jeong YK, Kim GY. Exopolysaccharide of Laetiporus sulphureus var. miniatus downregulates LPS-induced production of NO, PGE₂, and TNF-α in BV2 microglia cells via suppression of the NF-κB pathway. Food Chem Toxicol. 2011; 49(11): 2758-2764.
Lear MJ, Simon O, Foley TL, Burkart MD, Baiga TJ, Noel JP, DiPasquale AG, Rheingold AL, La Clair JJ. Laetirobin from the parasitic growth of Laetiporus sulphureus on Robinia pseudoacacia. J Nat Prod. 2009; 72(11): 1980-1987.
Lee JW, Park JY, Kwon M, Choi IG. Purification and characterization of a thermostable xylanase from the brown-rot fungus Laetiporus sulphureus. J Biosci Bioeng. 2009; 107(1): 33-37.
León F, Quintana J, Rivera A, Estévez F, Bermejo J. Lanostanoid triterpenes from Laetiporus sulphureus and apoptosis induction on HL-60 human myeloid leukemia cells. J Nat Prod. 2004; 67(12): 2008-2011.
Mancheño JM, Tateno H, Sher D, Goldstein IJ. Laetiporus sulphureus lectin and  aerolysin protein family. Adv Exp Med Biol. 2010; 677: 67-80. 
Mancheño JM, Tateno H, Goldstein IJ, Hermoso JA. Crystallization and preliminary crystallographic analysis of a novel haemolytic lectin from the mushroom Laetiporus sulphureus. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2004; 60(Pt 6): 1139-1141.
Mancheño JM, Tateno H, Goldstein IJ, Martínez-Ripoll M, Hermoso JA. Structural analysis of the Laetiporus sulphureus hemolytic pore-forming lectin in complex with sugars. J Biol Chem. 2005; 280(17): 17251-17259. 
Olennikov DN, Agafonova SV, Borovskiĭ GB, Penzina TA, Rokhin AV. [Alkali-soluble polysaccharides of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr fruit bodies]. Prikl Biokhim Mikrobiol. 2009a; 45(6): 693-697. Russian.
Olennikov DN, Agafonova SV, Borovskiĭ GB, Penzina TA, Rokhin AV. [Water-soluble endopolysaccharides from the fruiting bodies of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr]. Prikl Biokhim Mikrobiol. 2009b; 45(5): 597-605. Russian.
Patočka J. Sírovec žlutooranžový: nové bioaktivní látky. Server TOXICOLOGY, 2018; http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1082
Patočka J. Will the sulphur polypore (Laetiporus sulphureus) become a new functional food? Global J Med Clin Case Reports, 2019; 6(1): 006-009.
Pleszczyñska M, Wiater A, Siwulski M, Szczodrak J. Successful large-scale production of fruiting bodies of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murrill on an artificial substrate. World J Microbiol Biotechnol. 2013; 29(4): 753-758.
Rws W, Mucci A, Davoli P. Laetiporic acid, a new polyene pigment from the wood-rotting basidiomycete Laetiporus sulphureus (Polyporales, Fungi). Tetrahedron Letters 2004; 45(5): 1075-1078.
Saba E, Son Y, Jeon BR, Kim SE, Lee IK, Yun BS, Rhee MH. Acetyl Eburicoic Acid from Laetiporus sulphureus var. miniatus Suppresses Inflammation in Murine Macrophage RAW 264.7 Cells. Mycobiology. 2015; 43(2): 131-136.
Seo MJ, Kang BW, Park JU, Kim MJ, Lee HH, Choi YH, Jeong YK. Biochemical characterization of the exopolysaccharide purified from Laetiporus sulphureus mycelia. J Microbiol Biotechnol. 2011; 21(12): 1287-1293.
Sinanoglou VJ, Zoumpoulakis P, Heropoulos G, Proestos C, Æiriæ A, Petrovic J,  Glamoclija J, Sokovic M. Lipid and fatty acid profile of the edible fungus Laetiporus sulphurous. Antifungal and antibacterial properties. J Food Sci Technol. 2015; 52(6): 3264-3272.
Téllez‐Téllez M, Díaz‐Godínez G. Mushroom Pigments and Their Applications. Biomolecules from Natural Sources: Advances Applications, 2022; 82-100.
Wang J, Zhang P, He H, Se X, Sun W, Chen B, Zhang L, Yan X, Zou K. Eburicoic acid from Laetiporus sulphureus (Bull.:Fr.) Murrill attenuates inflammatory responses through inhibiting LPS-induced activation of PI3K/Akt/mTOR/NF-κB pathways in RAW264.7 cells. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2017; 390(8): 845-856.
Weber RW, Mucci A, Davoli P. (2004). Laetiporic acid, a new polyene pigment from the wood-rotting basidiomycete Laetiporus sulphureus (Polyporales, Fungi). Tetrahedron Letters, 2004; 45(5): 1075-1078.
Wiater A, Paduch R, Pleszczyñska M, Próchniak K, Choma A, Kandefer-Szerszeñ M, Szczodrak J. α-(1 → 3)-D-glucans from fruiting bodies of selected macromycetes fungi and the biological activity of their carboxymethylated products. Biotechnol Lett. 2011; 33(4): 787-795.
Yin X, Li ZH, Li Y, Feng T, Liu JK. Four lanostane-type triterpenes from the fruiting bodies of mushroom Laetiporus sulphureus var. miniatus. J Asian Nat Prod Res. 2015; 17(8): 793-799.
Yoshikawa K, Bando S, Arihara S, Matsumura E, Katayama S. A benzofuran glycoside and an acetylenic acid from the fungus Laetiporus sulphureus var. miniatus. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2001; 49(3): 327-329. 
Zhao H, Lan Y, Liu H, Zhu Y, Liu W, Zhang J, Jia L. Antioxidant and Hepatoprotective Activities of Polysaccharides from Spent Mushroom Substrates (Laetiporus sulphureus) in Acute Alcohol-Induced Mice. Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 5863523.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 51

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.04 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace