Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 5195 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Osajin, scandenon a auriculasin: hlavní bioaktivní isoflavonoidy maklury oranžov
Publikováno: Úterý, 22.11. 2022 - 20:41:26 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Osajin, scandenon a auriculasin: hlavní bioaktivní isoflavonoidy maklury oranžové

Jiří Patočka

     Maklura oranžová (Maclura pomifera) je dvoudomý, opadavý strom z čeledi morušovníkovitých (Moraceae). Své jméno rod získal po americkém geologu Williamu Maclurovi. Za domovinu tohoto stromu jsou považovány oblasti okolo řeky Red River ve státech Arkansas, Oklahoma a Texas a dále některá místa ve státech Missouri a Louisiana. V současnosti je rozšířena na většině teplých území USA, ale také v mnoha teplých evropských oblastech (Smith, 1981). Na území nynější České republiky byla maklura oranžová zasazena v zámecké zahradě na Hluboké již roku 1865. Protože je náročná na teplé prostředí, byla v ČR později vysazována hlavně ve výhřevných polohách na jihu Moravy, nejvíce v Lednici, Mlyňanech a Židlochovicích (Klymenko et al., 2017).



     Maklura oranžová je hojně používána v lidové medicíně mnoha zemí. Odvar připravený z kořenů používají k léčbě bolavých očí indiáni komančů v Severní Americe (Carlson a Volney, 1940) a mízu z tohoto stromu zase používají v Bolivii k léčbě bolesti zubů a kůry a listů při děložním krvácení (Bourdy et al., 2004). Nové fytochemické a farmakologické výzkumy odhalily množství bioaltivních látek a řadu farmakologických aktivit, včetně antibakteriálních, antifungálních, antivirových, cytotoxických, protinádorových, estrogenních a antimalarických (Peterson a Brockemeyer, 1953; Jones a Soderberg, 1979; Mahmoud, 1981; Maier et al., 1995; Fatnassi et al., 2009). 
 
     Fytochemické studie ukazují, že rostlina obsahuje lektiny, triterpeny, xanthony a sloučeniny flavonového typu (Wagner a Harris, 1952; Lewis, 1959; Ulevitch et al., 1974; Gearien a Klein, 1975; Gerber, 1986; Young a kol., 1991; Young a kol., 1995; Filip et al., 2021). Silná antioxidační kapacita Maclura pomifera je připisována látkám typu flavonoidů, zejména isoflavonům  - osajinu, scandenonu (warangalonu) a auriculasinu. (Tsao et al., 2003, Vesela et al., 2004). Tyto isoflavony, které jsou farmakologicky nejvýznamnějšími prenylovanými isoflavony plodů maklury oranžové, mají silný protizánětlivý a antinociceptivní účinek (Kupeli et al., 2006).
Literatura
Bourdy G, Chavez De Michel LR, Roca-Coulthard A, Pharmacopoeia in a shamanistic society: the Izoceño-Guaraní (Bolivian Chaco), J Ethnopharmacol. 2004; 91(2-3):189–208. 
Carlson GG, Volney H.J. Some notes on uses of plants by the Comanche Indians. Papers of the Michigan Academy of Science. Arts Lett. 1940; 25: 517—542.
Fatnassi S, Chatti S, Nehdi IE, Zarrouk H. Chemical composition, phenolic profile and antioxidant activity of Maclura pomifera (Rafin.) Schneider seeds oil. In International Symposium on Medicinal and Aromatic Plants-SIPAM, 2009; (pp. 383-390).
Filip S, Durović S, Blagojević S, Tomić A, Ranitović A, Gašić U. et al. Chemical composition and antimicrobial activity of Osage orange (Maclura pomifera) leaf extracts. Arch Pharm. 2021; 354(2): 2000195.
Gearien JE, Klein M. Isolation of 19 α‐H‐Lupeol from Maclura pomifera. J Pharm Sci. 1975; 64(1): 104-108.
Gerber NN. Phenolics from osage orange wood cleavage of oxyresveratrol. Phytochemistry, 1986; 25(7): 1697-1699.
Jones JM, Soderberg F. Cytotoxicity of lymphoid cells induced by Maclura pomifera (MP) lectin. Cellular Immunology, 1979; 42(2): 319-326.
Klymenko S, Grygorieva O, Brindza J. Less known species of fruit crops. Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, 2017.
Kupeli E, Orhan I, Toker G, Yesilada E. Anti-inflammatory and antinociceptive potential of Maclura pomifera (Rafin.) Schneider fruit extracts and its major isoflavonoids, scandenone and auriculasin. J Ethnopharmacol. 2006; 107(2): 169-174.
Lewis KG. Triterpene constituents of the fruits of the osage orange (maclura pomifera). J Chem Soc. 1959; (resumé) : 73-75.
Mahmoud ZF. Antimicrobial components from Maclura pomifera fruit. Planta Medica, 1981; 42(7): 299-301.
Maier CGA, Chapman KD, Smith DW. Differential estrogenic activities of male and female plant extracts from two dioecious species. Plant Science, 1995; 109(1): 31-43.
Peterson CF, Brockemeyer EW. The anti-fungal activity of an aqueous extract of osage orange wood. Am J Pharmacy Sci Support Publ Health 1953; 125(9): 303-310.
Smith JL, Perino JV. Osage orange (Maclura pomifera): history and economic uses. Economic Botany, 1981; 35(1): 24-41.
Tsao R, Yang R, Young JC. Antioxidant isoflavones in osage orange, Maclura pomifera (Raf.) Schneid. J Agr Food Chem. 2003; 51(22): 6445-6451.
Ulevitch RJ, Jones JM, Feldman JD. Isolation and characterization of Maclura pomifera (MP) lectin. Preparat Biochem, 1974; 4(3): 273-281.
Veselá D, Kubínová R, Muselík J, Žemlička M, Suchý V. Antioxidative and EROD activities of osajin and pomiferin. Fitoterapia, 2004, 75.2: 209-211.
Wagner JG, Harris LE. A phytochemical investigation of the fruit of Maclura pomifera (rafinesque) schneider. I. J Am Pharm Assoc. 1952; 41(9): 494-496.
Young NM, Johnston RA, Watson DC. The amino acid sequences of jacalin and the Maclura pomifera agglutinin. FEBS Letters, 1991; 282(2): 382-384.
Young NM, Watson DC, Thibault DP. Mass spectrometric analysis of genetic and post-translational heterogeneity in the lectins Jacalin andMaclura pomifera agglutinin. Glycoconjugate J. 1995; 12(2): 135-141.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 8

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.09 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace