Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 7299 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Skatol vyhlášen molekulou měsíce
Publikováno: Pondělí, 23.10. 2006 - 19:34:59 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Proč byl skatol vyhlášen molekulou měsíce?

Jak vlastně voní skatol?

Jiří Patočka, Vladimír Měrka, Vratislav Hrdina

Chemici své molekuly milují natolik, že každý měsíc vyberou tu nejzajímavější, nejpodivuhodnější, či jinak významnou molekulu a vyhlásí ji „molekulou měsíce“. Americký časopis Science vyhlašuje již od roku 1989 také „molekulu roku“ (Vesmír 75, 173, 1996/3). V dubnu 2006 se stal molekulou měsíce skatol. Kdo neví, o jakou látku se jedná, toho to nepřekvapí. Kdo však ví, že skatol (z řeckého σκατ = lejno) je chemická substance zodpovědná za zápach zvířecích exkrementů, toho to zneklidní. Proč tak nelibě vonící látka získala tak vysoké ocenění?



Skatol (3-methylindol) vzniká z aminokyseliny tryptofanu, pravidelné součásti proteinů potravy, účinkem střevních bakterií. V chemické laboratoři jej poprvé vyrobil německý chemik Emil Fischer (1852-1919) a přitom zamořil odporným puchem laboratoře univerzity ve Würzburgu takovým způsobem, že to přesvědčilo i vedení univerzity o neúčinnosti ventilace a donutilo je k vybudování nových laboratoří. Když cestoval Fischer na Korsiku, zapáchalo jeho zavazadlo tak intenzivně, že celník je odmítl prohlédnout. Také hosté hotelu, ve kterém byl ubytován, si ztěžovali na zápach šířící se z jeho pokoje.

Dalo by se soudit, že skatol vzhledem ke svým specifickým vlastnostem není příliš studovanou látkou. Opak je však pravdou. Vědecký tisk se hemží odbornými pojednáními o skatolu. Jen v databázi Scirus je jich skoro 3 tisíce. Je studován nejen mechanismus jeho účinku na čichové receptory (Neuroscience Research 55, 410, 2006), ale také např. jeho vliv na kvalitu vepřového masa (Meat Science 72, 331, 2006). Pod číslem 6386113 byl skatol nedávno patentován ve Spojených státech jako malodorant, látka, která by mohla být použita v tzv. chemické neletální munici. Ta je používána v mnoha zemích při potlačování nepokojů a při prosazování zákonnosti a nevztahuje se na ni Úmluva o zákazu chemických zbraní.

Vůně skatolu je ovšem velmi závislá na jeho koncentraci. V extrémně nízkých koncentracích dokonce příjemně voní! Milovníky paradoxů potěší, že byl nalezen také jako součást vůně, kterou vydává květ známé svatební květiny kaly (kornoutice) (Zantedeschia aethiopica), původem z Jižní Ameriky.

Článek byl publikován v časopise Vesmír 85(10): 577-578, 2006, na webové stránce Vesmíru je však přístupný pouze přdplatitelům.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 4.93
Účastníků: 29

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.04 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace