Jsou brambory jedovaté?
Lucie Babková
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Lilek brambor (lat. Solanum
tuberosum), lidově nazývaný brambor, je rostlina z čeledi lilkovitých.
Pro lidstvo se od dob svého objevení a dovezení do Evropy brambory staly téměř
nepostradatelnou potravinou. Nejen proto, že obsahují řadu látek, které jsou
pro lidské tělo potřebné. Brambory obsahují také některé důležité vitamíny (C, B1,
B2 a PP) a minerální látky (například železo, hořčík, zinek a
další).
Kromě těchto
látek ale také obsahují glykoalkaloidy (jsou to dusíkaté organické látky, které
rostlina produkuje pro svojí ochranu a jsou typické trpkou, hořkou chutí. Alkaloidy
většinou vznikají jako sekundární produkty rostlinného metabolismu a mohou se
vyskytovat v jakékoli části rostliny). Mezi
nejvýznamnější bramborový alkaloid patří solanin (α-solanin), který je obsažen
také v rajčatech. Solanin je lokalizován ve všech částech rostliny (v listech,
plodech, kořenu a hlízách). Jeho nejvyšší koncentrace je v hlízách asi 2
až 3 mm
pod slupkou a v okolí oček (pupeny na hlíze). Během zelenání brambor se
nejen vyplaví rostlinné barvivo chlorofyl (způsobuje ono zelenání), ale také se
zvyšuje koncentrace solaninu. Proto by se měly při úpravě brambor zelené části
okrajovat a nekonzumovat.
Chemický vzorec solaninu
Příznaky otravy
u člověka se projeví po požití dávky od 2 do 5 mg/kg, vyšší dávky mohou být
smrtelné. Přesto jsou otravy bramborami celkem vzácné, protože při vaření část
solaninu přechází do vody (i přes svoji slabou rozpustnost). Avšak pozor!
K absolutnímu zničení solaninu nedochází ani při výrobě bramborových
lupínků nebo hranolků, ba právě naopak. V důsledku ztráty vody během
smažení se jeho relativní množství dokonce zvyšuje. Pokud člověk
překročí bezpečnou dávku solaninu, mohou se u něj projevit následující příznaky
intoxikace: zrychlí se mu tep a puls, nastávají u něj křeče v žaludku,
dále ji postižen průjmem. Z hlediska vnitřních orgánů dochází
k poškození sliznice žaludku a dvanácterníku, může se objevit krvácení a
otoky. Závěrečnou fází otravy solaninem je ztráta vědomí přecházející
v kóma, případně smrt. Jak již bylo
řečeno, otravy bramborami jsou velmi vzácné. Intoxikovat se může snad jen dítě,
které pozře větší množství plodů – ne hlíz!, ale to je k jejich malému
počtu a nechutnosti velmi málo pravděpodobné. Podle posledních výzkumů spočívá toxický účinek solaninu v jeho vazbě na mitochondriální membránu a ve změnách její propustnosti pro kationty vápníku. Tento nález otevírá nové možnosti pro využití solaninu v medicíně..
Zdroje a literatura:
http//cs.wikipedia.org/wiki/Solanin
http//cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor
http//www.food.info.net/qa/qa-fp95.htm
http//www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76596
http://kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=457
Dalvi, R,R,, Bowie, W.C.: Toxicology of solanine: an overview. Vet Hum Toxicol 25, 13-15, 1983.
Gao, S.Y., Wang, Q.J., Ji, Y.B.: Effect of solanine on the membrane potential of mitochondria in HepG2 cells and [Ca2+] in the cells.World J Gastroenterol 12, 3359-3367, 2006.
Lee, R.M.: The solanaceae: foods and poisons. J R Coll Physicians Edinb 36, 162-169, 2006.
Rubcov, V. G.,
Beneš, K. − Zelená lékárna, Lidové nakladatelství Praha, 1984/2985
Neubauer, Š.,
Klimeš, K., Černá, L. – Léčivé rostliny I, Svépomoc, 1984
Neubauer, Š.,
Klimeš, K., Černá, L. – Léčivé rostliny II, Svépomoc, 1984