Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4185 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Stročkovec kyjovitý: funkční potravina a zdroj antioxidačních a protinádorových
Publikováno: Neděle, 11.09. 2016 - 09:24:12 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Stročkovec kyjovitý: funkční potravina a zdroj antioxidačních a protinádorových látek

Jiří Patočka, Václav Burle

     Na základě výzkumu houby stročkovce kyjovitého (Gomphus clavatus), který roste poměrně vzácně i u nás (Patočka a Burle, 2013), došli řečtí autoři Makropoulou et al. (2012) k závěru, že stročkovec kyjovitý je léčivá potravina. U nás jsou takové potraviny označovány jako funkční potraviny nebo nutraceutika. Jako nutraceutika jsou označovány přípravky obsahující určité složky výživy, obvykle přírodního původu, které mají nebo se u nich předpokládají biologické účinky s příznivým působením na lidský organismus. Používají se jako doplněk běžné výživy a jsou označovány jako potravní doplňky nebo potravní aditiva.

Podívej se na: https://www.researchgate.net/publication/325966615_Strocek_trubkovity



     Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a obohacování potravin je doplněk stravy definován jako potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.
     Důvodem konzumace doplňků stravy jsou zásady zdravé výživy, prevence některých chorobných stavů, obezita a různé poruchy metabolismu, snížení imunity, poruchy paměti apod. Velkými spotřebiteli doplňků stravy jsou sportovci, zejména ti vrcholoví, kterým pomáhají nutraceutika dosahovat špičkových výkonů. Působení reklamy nabízející zvýšení svalové hmoty, zvýšení libida, podporu erekce, snížení krevního tlaku, zvýšení imunity, prevenci diabetu, atd. a atd., však těžko odolávají i ti, kteří sledují sport pouze v televizi.
     Spotřeba nutraceutik v celém světě stále stoupá a nutraceutický průmysl prožívá v současnosti ohromný boom. Je ovšem obtížné posoudit, co je skutečnost a co jen reklamní tah. Síla reklamy je však ohromná a těžko se jí odolává. V USA užívá doplňky určené ke snížení nadváhy 7 % dospělé populace a celých 28 % mladých žen. Každoročně se prodá těchto doplňků stravy za více než 2 miliardy amerických dolarů. Nejvíce na odbyt jdou přípravky slibující rychlé zhubnutí. Nadváha trápí stále větší množství lidí, ale jen malá část obézních lidí je ochotna přinést pro to nějaké oběti v podobě radikálních změn životního stylu. Raději hledají zázračné prostředky, které jim média prostřednictvím reklamy nabízejí. Tím, že tyto reklamy zdůrazňují ¨přírodní¨ charakter těchto preparátů, většina lidí to vnímá jako synonymum pro bezpečnost nutraceutik. Seriozní studie však ukazují, že většina látek nabízených v těchto preparátech nemá žádný, nebo jen zanedbatelný účinek na prevenci chorob jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka, obezita, rakovina, podobně jako jen málokteré povolené látky zvyšují sportovní výkonnost (Afolayan a Wintola, 2014; Thompkinson et al., 2014).
     Stročkovec kyjovity by mohl být čestnou výjimkou mezi nutraceutiky, protože jeho antioxidační schopnosti a chemopreventivní činnost byly prokázány a v jiných studiích (González-Ávila et al., 2013; Kalogeropoulos et al., 2013) a mezi biologicky nejvýznamnějšími látkami jsou steroidní endoperoxidy (Bu et al., 2014) a nedávno objevený heteropolysacharid GCG-1, sestávající z β-D-glukosopyranosy (β-D-Glu) a α-D-galaktopyranosy (α-D-Gal) v poměru 3: 2 o molekulární hmotnosti ~ 50.000 Da. Tento heteropolysacharid je velmi silným vychytavačem volných radikálů, indukuje apoptózu
HEPG-2 buněk a má vliv na expresi mRNA různých typů genů v buňkách HEPG-2 (Ding et al., 2015).
     Endo-peroxidy a hydroperoxidy představují významnou skupinu biologicky aktivních látek s cytotoxickou, antibakteriální a protinádorovou aktivitou. V posledních několika desetiletích byly tyto látky objeveny v houbách, rostlinách, mořských živočiších i dalších organismech. Dnes je známo asi tisíc těchto přírodních látek, které patří do různých strukturních tříd: sterolů, terpenů, aromatických látek a alkaloidů (Dembitsky, 2015).
     Výsledky četných autorů ukázaly, že Gomphus clavatus Gray může být významným zdrojem antioxidačních a protinádorových látek.

Literatura
Afolayan AJ, Wintola OA. Dietary Supplements in the Management of Hypertension and Diabetes - A Review. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2014; 11(3): 248-258.
Bu M, Yang BB, Hu,L. Natural Bioactive Sterol 5α, 8α-endoperoxides as Drug Lead Compounds. Med chem. 2014; 4: 709-716.
Dembitsky VM. Bioactive Fungal Endoperoxides. Medical Mycology: Open Access. 2015.
http://mycology.imedpub.com/bioactive-fungal-endoperoxides.php?aid=7728
Ding X, Hou Y, Zhu Y, Wang P, Fu L, Zhu H, Zhang N, Qin H, Qu W, Wang F, Hou
W. Structure elucidation, anticancer and antioxidant activities of a novel polysaccharide from Gomphus clavatus Gray. Oncol Rep. 2015; 33(6): 3162-3170.
González-Ávila PA, Luna-Vega I, Ríos MV, Saade RL, Blanco JC. Current knowledge and importance of the order Gomphales (Fungi: Basidiomycota) in Mexico. Nova Hedwigia 2013;  97(1-2): 55-86.
Kalogeropoulos N, Yanni AE, Koutrotsios G, Aloupi M. Bioactive microconstituents and antioxidant properties of wild edible mushrooms from the island of Lesvos, Greece. Food Chem Toxicol. 2013; 55: 378-385.
Makropoulou M, Aligiannis N, Gonou-Zagou Z, Pratsinis H, Skaltsounis AL, Fokialakis N. Antioxidant and cytotoxic activity of the wild edible mushroom Gomphus clavatus. J Med Food. 2012; 15(2): 216-221.
Patočka J, Burle V. Stroček kyjovitý. Vesmír 2013; 92(5): 283.
Thompkinson DK, Bhavana V, Kanika P. Dietary approaches for management of cardio-vascular health- a review. J Food Sci Technol. 2014; 51(10): 2318-2330.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 5

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.41 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace