Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 3188 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Erinaciny a hericenony: významné bioaktivní látky korálovců
Publikováno: Pondělí, 07.11. 2016 - 19:48:05 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Erinaciny a hericenony: významné bioaktivní látky korálovců

Jiří Patočka

     Erinaciny a hericenony jsou přírodní organické látky, nalezené v korálovcích (Hericium). Tyto houby jsou v tradiční lidové medicíně používány zejména v Číně a v Japonsku, ale v posledních letech se o ně intenzivně zajímá i současná medicína. Klinické testy na lidech prokázaly, že perorálně podávaný sušený prášek z korálovce zlepšuje kognitivní funkce mozku. Současná věda objevila v korálovcích početnou skupinu diterpenoidních látek nazývaných erinaciny (Lee et al., 2000; Kenmoku et al., 2002; Chen et al., 2016) a skupinu fenolických látek zvaných hericenony (Phan et al., 2014). Erinaciny i hericenony fungují jako stimulátory nervového růstového faktoru (NGF) ze skupiny neurotrofních faktorů (Mori et al., 2008; Phan et al., 2014) a u lidí zvyšují kvalitu spánku, potlačují deprese a odstraňují úzkost (Nagano et al., 2010). Biologická aktivita hericenonů spočívá ale také na jiných principech. 3-Hydroxyhericenon chrání endoplasmatické retikulum před poškozením vyvolaným buněčným stresem (Ueda et al., 2008), hericenon B má silnou antiagregační aktivitu a silně inhibuje agregaci krevních destiček indukovanou kolagenem (Mori et al., 2010) a u rakovinných buněk tyto látky vyvolávají apoptózu (Li et al., 2015).



     Protože NGF se podílí na udržování a organizování cholinergních neuronů v CNS, korálovce mohou být vhodné pro prevenci nebo léčbu demence. Když Mori et al. (2011) zkoumali účinky H. erinaceus na učení a paměť myší, u nichž byly pomocí beta-amyloidního(25-35) peptidu narušeny kognitivní funkce, pomocí behavioralních studií prokázali, že 23. denní příjem potravy obohacené o H. erinaceus brání poškození prostorové paměti zvířat, zlepšuje krátkodobou paměť a vizuální rozpoznávání. Tato zjištění naznačují, že H. erinaceus může být užitečným prostředkem v prevenci kognitivní dysfunkce (Patočka, 2014).
     Neurotrofní faktory jsou důležité pro podporu růstu a diferenciaci neuronů a NGF je také nezbytný pro zachování funkce mozkového cholinergního systému. Hericenony a erinaciny izolované z korálovců (H. erinaceus) podporují syntézu NGF v nervových buňkách (Lai et al., 2013). Toxikologické testy prokázaly, že obsahové látky korálovců nejsou jedovaté a u laboratorních zvířat (potkan) nevyvolávají žádné biochemické, hemotologické nebo histopatologické změny ani při dlouhodobém podávání (28 dnů) (Li et al., 2014).
     Na blahodárných účincích korálovců na lidské uzdraví se kromě hericenonů a erinacínů podílejí i další látky. Patří mezi ně také hericeriny, resorcinoly, glukany a steroly. Byly u nich prokázány antibakteriální, protizánězlivé, antikarcinogenní, imunomodulační, antidiabetické, antifungicidní, antihypertenzivní, antihyperlipidemické, kardioprotekticní, hepatoprotektivní, nefroprotektivní a neuroprotektivní účinky (Ma et al., 2010; Noh et al., 2014) a kromě toho působí příznivě na funkce CNS. Tlumí úzkost a deprese a zlepšují kognitivní funkce (Friedman, 2015). Biologicky aktivní látky korálovců mají potenciál preventivně chránit nebo léčit lidské chronické, kognitivní a neurologická onemocnění. Skutečnost, že korálovce jsou jedlé a jídla z nich připravená jsou velmi chutná, nabízí houby nejen jedinečný kulinářský zážitek, ale fungují rovněž jako tzv. léčivá potravin a (nutraceutika). Jsou to přípravky obsahující určité složky výživy, obvykle přírodního původu, které buď mají nebo se u nich předpokládá že mají, biologické účinky s příznivým působením na lidský organismus. Používají se jako doplněk běžné výživy a jsou označovány jako potravní doplňky nebo potravní aditiva. V současné době na trhu dostupné potravinové doplňky obsahují H. erinaceus z umělých kultur (Yurchenco a Warren, 1961)
Literatura
Friedman M. Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium  erinaceus (Lion's Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive  Compounds. J Agric Food Chem. 2015; 63(32): 7108-7123.
Chen CC, Tzeng TT, Chen CC, Ni CL, Lee LY, Chen WP, Shiao YJ, Shen CC. Erinacine S, a Rare Sesterterpene from the Mycelia of Hericium erinaceus. J Nat Prod. 2016; 79(2): 438-441.
Kenmoku H, Shimai T, Toyomasu T, Kato N, Sassa T. Erinacine Q, a new erinacine from Hericium erinaceum, and its biosynthetic route to erinacine C in the basidiomycete. Biosci Biotechnol Biochem. 2002; 66(3): 571-575.
Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, Wong KH, David RP, Kuppusamy UR, Abdullah N, Malek SN. Neurotrophic properties of the Lion's mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013; 15(6): 539-554.
Lee EW, Shizuki K, Hosokawa S, Suzuki M, Suganuma H, Inakuma T, Li J, Ohnishi-Kameyama M, Nagata T, Furukawa S, Kawagish H. Two novel diterpenoids, erinacines H and I from the mycelia of Hericium erinaceum. Biosci Biotechnol Biochem. 2000; 64(11): 2402-2405.
Li IC, Chen YL, Lee LY, Chen WP, Tsai YT, Chen CC, Chen CS. Evaluation of the  toxicological safety of erinacine A-enriched Hericium erinaceus in a 28-day oral  feeding study in Sprague-Dawley rats. Food Chem Toxicol. 2014; 70: 61-67.
Li W, Zhou W, Kim EJ, Shim SH, Kang HK, Kim YH. Isolation and identification of aromatic compounds in Lion's Mane Mushroom and their anticancer activities. Food Chem. 2015; 170: 336-342.
Ma BJ, Yu HY, Shen JW, Ruan Y, Zhao X, Zhou H, Wu TT. Cytotoxic aromatic compounds from Hericium erinaceum. J Antibiot (Tokyo). 2010; 63(12): 713-715.
Mori K, Kikuchi H, Obara Y, Iwashita M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Oshima Y, Nakahata N. Inhibitory effect of hericenone B from Hericium erinaceus on collagen-induced platelet aggregation. Phytomedicine. 2010; 17(14): 1082-1085.
Mori K, Obara Y, Hirota M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Nakahata N. Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Biol Pharm Bull. 2008; 31(9): 1727-1732.
Mori K, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N. Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice. Biomed Res. 2011; 32(1): 67-72. 
Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed  Res. 2010; 31(4): 231-237.
Noh HJ, Yoon JY, Kim GS, Lee SE, Lee DY, Choi JH, Kim SY, Kang KS, Cho JY, Kim KH. Benzyl alcohol derivatives from the mushroom Hericium erinaceum attenuate LPS-stimulated inflammatory response through the regulation of NF-κB and AP-1 activity. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2014; 36(5): 349-354.
Patočka J. Bioaktivní látky houby korálovce ježatého (Hericium erinaceus). Psychiatrie 2014; 18(4): 171-176.
Phan CW, Lee GS, Hong SL, Wong YT, Brkljača R, Urban S, Abd Malek SN, Sabaratnam V. Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers. cultivated under tropical conditions: isolation of hericenones and demonstration of NGF-mediated neurite outgrowth in PC12 cells via MEK/ERK and PI3K-Akt signaling pathways. Food Funct. 2014; 5(12): 3160-1369.
Ueda K, Tsujimori M, Kodani S, Chiba A, Kubo M, Masuno K, Sekiya A, Nagai K, Kawagishi H. An endoplasmic reticulum (ER) stress-suppressive compound and its analogues from the mushroom Hericium erinaceum. Bioorg Med Chem. 2008; 16(21): 9467-9470.
Yurchenco JA, Warren GH. A Laboratory Procedure for the Cultivation and Fructification of Species of Hericium. Mycologia, 1961; 53(6): 566–574.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 13

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.06 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace