|
|
Moduly |
|
|
|
Skupiny uživatelů |
|
|
|
Kdo je online |
|
|
|
V tuto chvíli je 19060 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
|
|
|
| |
|
|
Články studentů KRT: Škodlivé látky v čistících prostředcích
|
|
|
Autor: prof. Patocka - Pátek, 10.06. 2016 - 06:41:39 (9417335 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 18909 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Škodlivé látky v čistících prostředcích PREZENTACE
Bc. Radim Syrovátka
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Antioxidanty v lidské výživě
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Čtvrtek, 11.02. 2016 - 12:36:55 (9440800 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 39052 bytů | Hodnocení: 4.2)
|
|
|
Antioxidanty
v lidské výživě
Bc.
Silvie Ondráčková 1. Úvod Výživa je jedním z hlavních faktorů vnějšího prostředí a uplatňuje se jak při vzniku, tak v prevenci onemocnění. (7) Správné stravovací návyky získává každý člověk již od ranného dětství, kdy je odkázán převážně na péči matky a od ní pak základy stravovacích zvyklostí přejímá. Další ovlivnění stravování nastává ve školních zařízeních, jako jsou mateřská škola, základní škola, střední škola či vysoká škola. Další vliv na jedince má jeho nejbližší okolí, kamarádi, přátelé, média. Nemalý vliv mohou mít prodělaná onemocnění jeho samotného nebo někoho z blízkých, pokud součástí terapie byl léčebný výživový režim. Správnou volbou výživy lze předcházet řadě nemocí, zejména těm civilizačním. Stále přibývají odborné studie, které prokazují dlouhodobý vliv stravovacích návyků na celkový zdravotní stav jedinců. Proto je velmi důležité dbát na správné stravovací zvyklosti již od dětství. (7)
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Antioxidanty
|
|
|
|
Články studentů KRT: Potravinové alergie a intolerance na lepek
|
|
|
|
Články studentů KRT: Antibiotika v potravinách, zejména v medu
|
|
|
|
Články studentů KRT: Aditiva v potravinách: antioxidanty
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 19.12. 2015 - 18:45:30 (9428912 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 51581 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Aditiva v potravinách: antioxidanty
Bc. Šárka Chmelařová
V potravinách kromě základních surovin
nalezneme také tzv. aditiva. Aditiva neboli látky přídatné se do potravin
přidávají vždy s určitým záměrem. Někdy je potřeba u výrobku prodloužit dobu
trvanlivosti, dosáhnout lepší či úplně jiné barvy, zajistit jeho viskozitu nebo
dosáhnout sladší chutě. Toto je pouze krátký výčet vlastností, které aditiva
mají. Chemické složení těchto látek umí základní suroviny některých potravin
kompenzovat do takové míry, že se k zákazníkovi může dostat i takový produkt,
který je pouze z poloviny tvořen surovinami z pouze živočišné či rostlinné
výroby. Pro takovýto chemický ,,trik“ je zapotřebí aditiv hned celá řada. A
jelikož chemický průmysl je odvětví dynamické, můžeme v našem jídelníčku
objevit až na 300 různých druhů aditiv. Každá problematika bývá do určité míry
řešena v zákonech jednotlivých států, a nejinak je tomu i u aditiv. Česká
republika jako člen Evropské unie přijala Nařízení Evropského parlamentu a rady
(ES) č.1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách.
Díky tomuto nařízení se mimo jiné podařilo i sjednotit označování chemických
látek do té doby do potravin již přidávaných.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Rezidua pesticidů v potravinách
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 15.12. 2015 - 08:53:28 (9464297 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 32971 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Rezidua pesticidů v potravinách
Bc. Sára Dvořáková 1 ÚVOD Zemědělská produkce může být znehodnocena celou řadou činitelů. Mezi ty nejčastější se řadí houby, plísně, plevele, hmyz a mnoho dalších. Pesticidy jsou obecně látky, které ničí, kontrolují, potlačují a odpuzují tyto škodlivé činitele. Ochrana rostlin proti škůdcům má kořeny už ve starověku, konkrétně ve starověké Číně, Řecku a Římě. Systematické studium látek, které by mohly být užity v ochraně rostlin je datováno do 19. století. Mezníkem pro rozvoje přípravků na ochranu rostlin byly 30. léta 20. století. V roce 1939 bylo na trh uvedeno DDT. Po 2. Světové válce se začaly pesticidy masově používat. Až nálezy DDT a jiných organochlorových pesticidů v ekosystému vedly k monitoringu jejich reziduí v potravinách a zkoumání negativních účinků těchto přípravků na lidské zdraví. (8) CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE
|
|
|
|
|
76 článků (8 stránek, 10 článků na stránku) [ 2 | 3 | 4 ]
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Vyhledávání |
|
|
|
Anketa |
|
|
|
Kategorie |
|
|
|
Nejčtenější článek |
|
|
|
Zatím není nejčtenější článek.
|
|
|
|
Starší články |
|
|
|
Úterý, 17.01. | · | Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích |
Úterý, 10.01. | · | Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích |
Sobota, 07.01. | · | Pesticidy |
Pondělí, 02.01. | · | Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách |
Pátek, 23.12. | · | Antinutrienty a environmentální zdraví |
Úterý, 20.12. | · | Kde se berou toxické látky v potravinách? |
Pondělí, 12.12. | · | Význam antioxidantů ve výživě |
Čtvrtek, 10.11. | · | Alergie a intolerance na potraviny |
Sobota, 09.07. | · | Bhópál |
Středa, 22.06. | · | Otrava oxidem uhelnatým |
Pátek, 10.06. | · | Škodlivé látky v čistících prostředcích |
Čtvrtek, 11.02. | · | Antioxidanty v lidské výživě |
Čtvrtek, 28.01. | · | Antioxidanty |
Středa, 20.01. | · | Potravinové alergie a intolerance na lepek |
Středa, 13.01. | · | Antibiotika v potravinách, zejména v medu |
Neděle, 10.01. | · | Potravinové alergie a intolerance |
Neděle, 03.01. | · | Makronutrienty |
Sobota, 26.12. | · | Jedy vyšších hub |
Sobota, 19.12. | · | Aditiva v potravinách: antioxidanty |
Úterý, 15.12. | · | Rezidua pesticidů v potravinách |
Pondělí, 07.12. | · | Vitaminy rozpustné ve vodě |
Úterý, 01.12. | · | Chemické látky v kosmetických přípravcích |
Pondělí, 23.11. | · | Toxické látky v potravinách |
Úterý, 17.11. | · | Vitaminy rozpustné v tucích |
Středa, 24.06. | · | Kapsaicin |
Úterý, 09.06. | · | Nefrotoxicita jodových kontrastních látek |
Středa, 03.06. | · | Oxid uhelnatý – tichý zabiják |
Pondělí, 18.05. | · | 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil |
Úterý, 12.05. | · | Kokain a jeho historie |
Středa, 06.05. | · | Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina |
Starší články
|
|
|
|
|
Přihlášení |
|
|
|
Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
|
|
|
|
Informace |
|
|
|
|