Tomel japonský a kaki: zdravé ovoce a bohatý zdroj biologicky aktivních látek
Publikováno: Pátek, 23.04. 2021 - 17:30:17
Téma: prof Patočka


Tomel japonský a kaki: zdravé ovoce a bohatý zdroj biologicky aktivních látek

Jiří Patočka

     Tomel japonský (Diospyros kaki Thunb.) je subtropický strom pěstovaný pro chutné ovoce, pro které se v České republice používá obchodní jméno kaki. Nejčastěji to jsou dvoudomé rostliny, které pro vytvoření plodů potřebují k opylení samičí i samčí jedince. Diospyros kaki je ekonomicky významný druh ovocných stromů v Číně (Xie et al., 2015), jehož ovoce se objevuje i v naších obchodech před Vánocemi. Lesklý oranžový plod připomínající rajče má jemnou sladkou chuť, která připomíná kombinaci broskve a meruňky. Stejně jako rajče obsahuje velké množství antioxidačně účinného lykopenu (Bordiga et al., 2018). Velkou skupinou bioaktivních sloučenin obsažených v plodech kaki jsou také fenolické látky, proanthocyanidiny a katechiny (Katsumi et al., 2021).



      V čínské medicíně hrají důležitou roli také listy kaki. Hlavními složkami listů jsou flavonoidy, terpenoidy a další fytolátky. Vědecké studie o extraktech a formulacích odhalily širokou škálu farmakologických aktivit, jako jsou antioxidační, hypolipidemické, antidiabetické, antibakteriální, hemostázové aktivity a účinky na kardiovaskulární systém. Pro své významné farmakologické aktivity jsou listy kaki široce používány v klinické praxi, včetně léčby kardiovaskulárních onemocnění, úpravy hemostázy, využívány jsou jejich antibakteriální a protizánětlivé účinky a nachází uplatnění také v kosmetice (Xie et al., 2015).
      Moderní farmaceutický výzkum prokázal, že listy tomelu mají pravděpodobně terapeutický potenciál v prevenci a léčbě cerebrální arteriosklerózy, cukrovky nebo hypertenze. Extrakty z listů také prokázaly významnou neuroprotekci (Beia et al., 2015) proti ischemickému/reperfuznímu poškození in vivo a in vitro. Kromě toho mohou obsahové látky listů regulovat imunitní funkci a inhibovat zánět. K prozkoumání jednotlivých bioaktivních sloučenin odpovědných za tyto farmakologické účinky a objasnění mechanismu působení jsou však zapotřebí další výzkumy. Musí být také provedena další posouzení bezpečnosti a klinická hodnocení (Butt et al., 2015).
     Bez ohledu na další probíhající medicínský výzkum lze každému doporučit konzumaci kaki. Jedná se nejen o velmi chutné ovoce, které se dá konzumovat v syrovém stavu a nabízí i mnoho možností, jak je využít v kuchyni. Důležitý je ale přínos kaki pro život a zdravý životní styl. Ovoce kaki obsahuje antioxidanty zpomalující projevy stárnutí a další látky které posilují imunitní systém a působí blahodárně na organismus (Ma et al., 2018). 
Literatura
Beia W, Zangb L, Guoa J, Pengc W, Xuc A, Goodd DA, HuY, Wu W,, Hu D, Zhu X, Wei M, Li C. Neuroprotective effects of a standardized flavonoid extract from Diospyros kaki leaves. J Ethnopharmacol. 2009; 126(1): 134-142.
Bordiga M, Travaglia F, Giuffrida D, Mangraviti D, Rigano F, Mondello L, Arlorio M, Coïsson JD. Characterization of peel and pulp proanthocyanidins and carotenoids during ripening in persimmon "Kaki Tipo" cv, cultivated in Italy. Food Res Int. 2019 Jun;120:800-809. doi: 10.1016/j.foodres.2018.11.041. Epub 2018 Nov 18. PMID: 31000300.
Butt MS, Sltan MT, Aziz M, Naz A, Ahmed W, Kumar N, Imran M. Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. EXCLI J. 2015; 14: 542-561. doi: 10.17179/excli2015-159
Katsumi E, Oshima N, Kagawa N, Ohara H, Hada N. Changes in the extracted amounts and seasonally variable constituents of Diospyros kaki at different growth stages. J Nat Med. 2021 Jan;75(1):105-115. doi: 10.1007/s11418-020-01456-z. Epub 2020 Oct 21. PMID: 33084985.
Ma Y, Ma B, Shang Y, Yin Q, Wang D, Xu S, Hong Y, Hou X, Liu X. Flavonoid-Rich Ethanol Extract from the Leaves of Diospyros kaki Attenuates D-Galactose-Induced Oxidative Stress and Neuroinflammation-Mediated Brain Aging in Mice. Oxid Med Cell Longevity 2018; 1-12. https://doi.org/10.1155/2018/8938207
Xie C, Xie Z, Xu X, Yang D. Persimmon (Diospyros kaki L.) leaves: A review on traditional uses, phytochemistry and pharmacological properties. J Ethnopharmacol. 2015; 163: 229-240. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.01.007






Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1146