Flavonoidy talovínu zimního
Publikováno: Čtvrtek, 24.03. 2022 - 10:48:36
Téma: prof Patočka


Flavonoidy talovínu zimního

Jiří Patočka

    Talovín zimní (Eranthis hyemalis) je rostlina z čeledi pryskyřníkovitých (Ranunculaceae). Je to jednodomá bylina s podzemními hlízami, dorůstající výšky od 5 do 20 cm (Hejný a Slavík, 1988). Dlouze řapíkaté přízemní listy se vyvíjí až po odkvětu rostliny. Květy jsou oboupohlavní, jednotlivé na vrcholu stonku, asi 2–3 cm v průměru. Talovín zimní je přirozeně rozšířen v jižní Evropě a v Malé Asii. V ČR je běžně pěstován na zahrádkách jako okrasná jarní květina, kvetoucí velmi brzy na jaře žlutými květy. Celá rostlina je jedovatá, zejména díky přítomnosti cytotoxických lektinů (Kumar et al., 1993; Djafari et al., 2018).



     Na toxicitě talovínů, kterých roste v Evropě a Asii celkem 11 druhů, se podílí velké množství bioaktivních látek. Je to více než 160 sloučenin nalezených v listech a další byly nalezeny v hlízách a květech. Nejpočetnější jsou flavonoidy, včetně šesti aglykonů [kvercetin, kempferol, aromadendrin, 6-methoxytaxifolin, phloretin a (+)-katechin) a dále pak mono- a diglykosidy (13 sloučenin). Nalezeny byly také mastné kyseliny (14 sloučenin), kumariny a furochromony. 
     Významnými sekundárními metabolity talovínu zimního jsou flavonoidy. Jsou to sekundární metabolity rostlin, které se hojně vyskytují v listech, květech, plodech i a semench, a jsou zodpovědné za jejich barvu, vůni a chuťové vlastnosti (De Luna et al., 2020). Flavonoidy v rostlinách vykonávají řadu funkcí, jako je regulace buněčného růstu, kvetení či lákání opylovačů. Flavonoidy také chrání rostliny před biotickými a abiotickými stresy jako je sucho, horko nebo mráz (Ferdinando et al., 2012; Samec et al., 2021). Tím ale jejich úloha nekončí. Rostlinné flavonoidy mohou také fungovat jako signální molekuly, UV filtry a lapače reaktivních forem kyslíku (Panche et al., 2016; Dias et al., 2020). Strukturní vzorce několika nejvýznamnějších látek objevených v talovínu zimním je uvedeno níže.
     Své biologické účinky uplatňují flavonoidy také u lidí, kde jsou spojovány s velkým rozsahem zdravotních benefitů, které vyvolávají (Fraga et al., 2019; Jucá et al., 2020). Jsou to zejména protizánětlivé, protirakovinné, kardioprotektivní, neuroprotektivní, imunomodulační, antidiabetické, antibakteriální, antiparazitární a antivirové vlastnosti (Saini et al., 2017; Maleki et al., 2019). Zpomalují také procesy stárnutí organismu (Szewczyk et al., 2020).  
     Na základě struktury jsou flavonoidy ozdělovány do šesti hlavních tříd: flavan-3-oly, flavony, flavonoly, flavanony, isoflavony a antokyany. Díky svým pozoruhodným antioxidačním vlastnostem jsou flavonoidy intenzivně využívány v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu (Malinowska, 2013; Hayat et al., 2018; Tungmunnithum et al., 2018, 2021). 
Literatura
De Luna SL, Ramírez-Garza RE, Saldívar SOS. Environmentally friendly methods for flavonoid extraction from plant material: Impact of their operating conditions on yield and antioxidant properties. Sci Worl J. 2020, 2020, 6792069. 
Dias MC, Pinto DCGA, Freitas H, Santos C, Silva AMS. The antioxidant system in Olea europaea to enhanced UV-B radiation also depends on flavonoids and secoiridoids. Phytochemistry 2020; 170: 112199.
Djafari J, McConnell MT, Santos HM, Capelo JL, Bertolo E, Harvey SC et al., 2018. Synthesis of gold functionalised nanoparticles with the Eranthis hyemalis lectin and preliminary toxicological studies on Caenorhabditis elegans. Materials, 2018; 11(8), 1363. 
Ferdinando MD, Brunetti C, Fini A, Tattini M. Flavonoids as antioxidants in plants under abiotic stresses. In Abiotic Stress Responses in Plants: Metabolism, Productivity and Sustainability;. In: Ahmad P, Prasad MNV, Eds.; Springer: Berlin/Heidelberg, Germany, 2012. 
Fraga CG, Croft KD, Kennedy DO, Tomás-Barberán FA. The effects of polyphenols and other bioactives on human health. Food Funct. 2019; 10: 514–528. 
Hayat M, Abbas M, Munir F, Hayat MQ, Keyani R, Amir R. Potential of plant flavonoids in pharmaceutics and nutraceutics. J Biomol Biochem. 2017; 1(1): 12-17.
Jucá  MM, Filho FMSC, de Almeida JC, Mesquita DS, et al. Flavonoids: Biological activities and therapeutic potential. Nat Prod Res. 2020; 5: 692–705.
Kumar MA, Timm DE, Neet KE, Owen WG, Peumans WJ, Rao AG. Characterization of the lectin from the bulbs of Eranthis hyemalis (winter aconite) as an inhibitor of protein synthesis. J Biol Chem. 1993; 268(33): 25176-25183.
Maleki SJ, Crespo JF, Cabanillas B. Anti-inflammatory effects of flavonoids. Food Chem. 2019; 299: 125124. 
Malinowska P. Effect of flavonoids content on antioxidant activity of commercial cosmetic plant extracts. Herba Polonica, 2013; 59(3).
Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: An overview. J Nutr Sci. 2016; 5: e47. 
Saini N, Gahlawat SK, Lather V. Flavonoids: A nutraceutical and its role as anti-inflammatory and anticancer agent. In Plant Biotechnology: Recent Advancements and Developments. In: Gahlawa S, Salar R, Siwach P, Duhan J, Kumar S, Kaur P. Eds.; Springer: Singapore, 2017. 
Samec D, Karalija E, Sola I, Bok VV, Salopek-Sondi B. The role of polyphenols in abiotic stress response: The influence of molecular structure. Plants 2021; 10: 118. 
Szewczyk K, Pietrzak W, Klimek K, Miazga-Karska M, Firlej A, Flisiński M, Grzywa-Celińska A. (2021). Flavonoid and phenolic acids content and in vitro study of the potential anti-aging properties of Eutrema japonicum (Miq.) Koidz cultivated in Wasabi Farm Poland. Int J Mol Sci. 2021; 22(12): 6219.
Tungmunnithum D, Kongsawadworakul P, Hano C. A Cosmetic Perspective on the Antioxidant Flavonoids from Nymphaea lotus L. Cosmetics, 2021; 8(1):12.
Tungmunnithum D, Thongboonyou A, Pholboon A, Yangsabai A. Flavonoids and other phenolic compounds from medicinal plants for pharmaceutical and medical aspects: An overview. Medicines, 2018; 5(3): 93.






Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1246