Kdouloň podlouhlá: ovoce s léčivými účinky
Publikováno: Pátek, 03.01. 2014 - 07:34:53
Téma: Doktorand


Kdouloň podlouhlá: ovoce s léčivými účinky

Mgr. Zdeňka Navrátilová

     Kdouloň podlouhlá (Cydonia oblonga Mill.) je opadavý keř nebo malý stromek z čeledi růžovitých (Rosaceae). Rostliny mají střídavé listy, bíle až růžově zbarvené nápadně velké květy a žluté aromatické plody hruškovitého tvaru. Kdouloň pochází z Íránu, Zakavkazí a střední Asie; pěstuje se v mnoha dalších částech světa včetně České republiky, kde může místy zplaňovat. Ovoce s léčivými účinky je jistě lákavé (Patočka a Jakl. 2011). Ale neradujme se předčasně. Plody jsou jedlé, ale k přímé konzumaci se nehodí. Pojídají se ale pečené, vařené či zpracované na džem; i v této formě však vykazují řadu zajímavých farmakologických účinků (Kubát 2002; Lim, 2012).


Poznámka ze Španělska od Hanky Jeřábkové:

Ve Španělsku se z plodů kdouloně vyrábí rosol (Španělsko je osmým největším světovým producentem tohoto ovoce), který je pro Španěly tím nejlepším doplňkem ke konzumaci sýrů.
Nutriční hodnota: 100 g syrového ovoce predstavuje 60 kcal = 240 kJ, a to: sacharidy 15,3 g, vláknina 1,9 g, tuky 0,1 g, proteiny 0,4 g, Thiamin (vitamin B1) 0,02 mg, Riboflavin (vitamin B2) 0,03 mg, Niacin (vitamin B3) 0,2 mg, Kyselina pantotenová (B5) 0,081 mg, Vitamin B6 0.04 mg, Kyselina listová (vitamin B9) 3 mg, Vitamin C 15 mg, vápník 11 mg, železo 0,7 mg, magnézium 8 mg, fosfor 17 mg, draslík 197 mg, sodík 4 mg.



Obsahové látky
Rostliny obsahují fenolické látky (flavonoidy a fenolické kyseliny), triterpeny, seskviterpeny, organické kyseliny, steroly a mastné kyseliny. Fenolické látky jsou hojně zastoupeny ve všech částech rostliny, zastoupení jednotlivých látek se však výrazně liší (Silva et al., 2002; 2005; Oliveira, 2007).

Tradiční medicína
Kdouloň se odedávna používá v tradiční medicíně k léčbě bolesti v krku, průjmu, zánětů, vředů a vysokého krevního tlaku. Semena mají projímavý účinek, používají se také k léčbě plicních onemocnění. Listy se používají k léčbě horečky, průjmu, kašle, kožních onemocnění a nespavosti (Lim, 2012).

Léčivé účinky
Probíhá řada studií, které ověřují farmakologické účinky extraktů z kdouloně, a výsledky jsou slibné. Zjištěn byl účinek antioxidační, antimikrobiální, antivirový, protinádorový, hypoglykemický, protialergický a imunomodulační (Huber et al., 2012; Lim, 2012; Pacifico et al., 2012; Shinomiya et al., 2009). Zajímavý je příznivý vliv proti ulcerózní kolitidě, v tomto ohledu jsou však potřeba další studie (Minaiyan et al., 2012).

Literatura
Huber R, Stintzing FC, Briemle D, Beckmann C, Meyer U, Gründemann C. In vitro antiallergic effects of aqueous fermented preparations from Citrus and Cydonia fruits. Planta Med. 2012; 78(4): 334-340.
Kubát K (ed.). Klíč ke květeně České republiky. Academia Praha 2002. 928 p.
Lim TK. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants Vol. 4, Fruits. Springer 2012. 1022 p.
Minaiyan M, Ghannadi A, Etemad M, Mahzouni P. A study of the effects of Cydonia oblonga Miller (Quince) on TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Res Pharm Sci. 2012; 7(2): 103-110.
Oliveira AP, Pereira JA, Andrade PB, Valentão P, Seabra RM, Silva BM. Phenolic profile of Cydonia oblonga Miller leaves. J Agric Food Chem. 2007; 55(19): 7926-7930.
Pacifico S, Gallicchio M, Fiorentino A, Fischer A, Meyer U, Stintzing FC. Antioxidant properties and cytotoxic effects on human cancer cell lines of aqueous fermented and lipophilic quince (Cydonia oblonga Mill.) preparations. Food Chem Toxicol. 2012; 50(11): 4130-4135.
Patočka J, Jakl J. Kdouloň obecná – exotické ovoce nebo léčivá rostlina? Sféra 2011(1): 21.
Shinomiya F, Hamauzu Y, Kawahara T. Anti-allergic effect of a hot-water extract of quince (Cydonia oblonga). Biosci Biotechnol Biochem. 2009; 73(8): 1773-1778
Silva BM, Andrade PB, Ferreres F, Domingues AL, Seabra RM, Ferreira MA. Phenolic profile of quince fruit (Cydonia oblonga Miller) (pulp and peel). J Agric Food Chem. 2002; 50(16): 4615-4618.
Silva BM, Andrade PB, Ferreres F, Seabra RM, Oliveira MB, Ferreira MA. Composition of quince (Cydonia oblonga Miller) seeds: phenolics, organic acids and free amino acids. Nat Prod Res. 2005; 19(3): 275-281.







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=633