|
|
Moduly |
|
|
|
Skupiny uživatelů |
|
|
|
Kdo je online |
|
|
|
V tuto chvíli je 4722 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
|
|
|
| |
|
|
Bakteriální toxiny v lidské výživě
Alena Fišerová
Zdravotně sociální
fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
V životním
prostředí se přirozeně vyskytují tisíce druhů bakterií. Většina z nich
je pro člověka užitečná – např. ty, které využíváme při výrobě mléčných
výrobků nebo piva. Takovéto bakterie prospěšné pro život jsou označovány jako probiotické (5). Na druhé straně existují patogenní bakterie, které mohou u
člověka vyvolat otravy z potravin. Jsou
způsobené jedy (toxiny), což jsou produkty bakterií bílkovinného charakteru
přítomné v potravině. Bakteriální onemocnění z potravin jsou i
v rozvinutých zemích poměrně častá i přes mnohá hygienická a technologická
opatření, která jsou při produkci potravin uplatňována. Většině onemocnění lze
zabránit, budeme-li znát způsoby, jak bakterie v potravinách zničit nebo
jim nedovolit se množit. Hlavně by měli takové způsoby a správné zacházení
s potravinami znát ti z nás, kteří jsou nejvíce ohroženi (5,6) Chcete-li se podívat na prezentaci, klikněte ZDE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KARBOFURAN Jaromír Voldřich Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
Karbofuran byl poprvé registrován v USA a to v roce 1969. Chemický vzorec- Karbofuranu: (ISO) 2,2- dimethyl- 2,3- dihydro- 1- benzofuran- 7- yl- N- methylkarbamát . Registrační číslo CAS 1563-66-2, číslo ES 216-353-0, Indexové číslo 006-026-00-9, klasifikace T+, R26/28-50/53, molekulový vzorec C12-H15-N1-O3, kdy chemicky patří mezi karbomáty. Obchodní název Furadan, Curater, Bay 70143, Carbodan, Carbosip, Chinofur, Curaterr, D 1221, ENT 27164, Furacarb, Kenefuran, Pillarfuron, Rampart. Výrobcem je společnost FMC Corporation, Agricultular Produkt Group, se sídlem Philadelphia, USA. Distribucí do České republiky se zabývá společnost F+N Agro Česká republika s.r.o. se sídlem Na Maninách 7, 170 00 Praha 7.
|
|
|
|
|
|
Významné bakteriální toxiny v lidské výživě PREZENTACE Bc. Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcte-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny PREZENTACE Bc. Eva Němcová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Puchýřník lékařský PREZENTACE Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Vliv marihuany na lidský organismus PREZENTACE Jiří Svoboda Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Botulotoxin Tetanospasmin PREZENTACE Eva Němcová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Tis červený a riziko otravy PREZENTACE Jana Hlásková Zdravozně sociální faklulta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Jedovatí ještěři, ještěrky a žáby PREZENTACE Lenka Nožičková Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Jedovatí hadi PREZENTACE Bc. Martina Králová Zdravotně sociální fakuklta Jihočeské univerzity České Budějovice Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
60 článků (6 stránek, 10 článků na stránku) [ 2 | 3 | 4 ]
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Vyhledávání |
|
|
|
Anketa |
|
|
|
Kategorie |
|
|
|
Nejčtenější článek |
|
|
|
Zatím není nejčtenější článek.
|
|
|
|
Starší články |
|
|
|
Pátek, 12.08. | · | Intoxikace rtutí |
Pondělí, 05.01. | · | Nebezpečí akrylamidu v kuchyni |
Středa, 31.12. | · | Intolerance na potraviny |
Neděle, 14.12. | · | Vláknina a její význam v nutriční toxikologii |
Neděle, 08.06. | · | Potravinová intolerance |
Středa, 04.06. | · | Toxikologická rizika kuchyňského nádobí |
Úterý, 13.05. | · | Toxikologická rizika umělých sladidel |
Neděle, 04.05. | · | Kyanovodík ve zplodinách hoření |
Neděle, 27.04. | · | Muškátový oříšek |
Pondělí, 21.04. | · | Mykotoxiny v potravinách |
Pondělí, 14.04. | · | Bakteriální toxiny |
Sobota, 05.04. | · | Karbofuran |
Neděle, 30.03. | · | Významné bakteriální toxiny v lidské výživě |
Neděle, 23.03. | · | Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny |
Středa, 13.02. | · | Puchýřník lékařský |
Neděle, 27.01. | · | Vliv marihuany na lidský organismus |
Úterý, 15.01. | · | Botulotoxin, tetanospasmin |
Pondělí, 07.01. | · | Tis červený a riziko otravy |
Neděle, 30.12. | · | Jedovatí ještěři |
Pátek, 14.12. | · | Jedovatí hadi |
Středa, 05.12. | · | Nebezpečný azbest |
Neděle, 02.12. | · | Tabák |
Neděle, 25.11. | · | Rulík zlomocný |
Sobota, 18.08. | · | Netradiční drogy |
Sobota, 23.06. | · | Prozac |
Sobota, 16.06. | · | Pepřovník opojný |
Neděle, 10.06. | · | Netradiční drogy |
Středa, 30.05. | · | Ciguatoxin (ciguateratoxin) |
Úterý, 29.05. | · | Kyanovodík |
Čtvrtek, 24.05. | · | Nejčastější otravy a první pomoc |
Starší články
|
|
|
|
|
Přihlášení |
|
|
|
Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
|
|
|
|
Informace |
|
|
|
|