|
|
Moduly |
|
|
|
Skupiny uživatelů |
|
|
|
Kdo je online |
|
|
|
V tuto chvíli je 3351 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
|
|
|
| |
|
|
Toxikologie nanočástic
Bc. Kristýna Dražanová, Bc. Adam Bosák
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Endokrinní disruptory: účinky na lidský organismus PREZENTACE
Bc. Lenka Šturmová Bc. Andrea Dejmková
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Toxicita nanočástic PREZENTACE
Bc. Patrik Bečvář, Bc. Matěj Šípek
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Endokrinní disruptory
Bc. Tereza Havlová Tymichová, Bc. Veronika Háková
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Sója−zdravá
potravina?
Bc. Alena Sovová, Bc. Michaela Pospíšilová
Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích
Úvod S rostoucí popularitou zdravé výživy hledá stále více příznivců vyvážené stravy pravdivé informace o potravinách, které mohou zlepšit jejich zdravotní stav. Díky tomu je za uplynulá léta sója předmětem intenzivního zkoumání, zdali má blahodárný vliv na zdraví nebo naopak, a to zejména kvůli jejímu vysokému obsahu izoflavonů, tedy fytoestrogenů, které mohou mít hypoteticky protektivní vliv pro ženy, které může ohrozit karcinom prsu. Tyto fytoestrogeny však mohou mít i inhibiční účinek při podpůrné léčbě při karcinomu prsu pomocí tamoxifenu a další negativní vlivy na zdraví lidí. Což pochopitelně vede k otázce, zda lze řadit sóju mezi zdravou či nezdravou potravinu. V dřívějších dobách byla sója označována jako takzvaná superpotravina, dnes tomu však již není. Ročně je vydáno nespočet článků a studií, které buď nabádají ke konzumaci sóji jako zdravé potraviny nebo naopak její konzumaci nedoporučují pro její neblahý vliv na zdraví. Poslední studie ukazují, že konzumace sóji je bezpečná, dokonce i dokáže zlepšit prognózu žen nemocných karcinomem prsu až o 21 %. Navíc v současné době je výhoda, či snad nevýhoda, získávání nových informací rychle a levně, promocí různých článků v časopisech, novinách, avšak zejména na běžně dostupném internetu. Často se tak stává, že internetové stránky, které jsou určeny většinou ženám, podávají nepodložené a zkreslené informace. Na takových stránkách se čtenář dozví v podstatě to, co „slyšet“ chce. Nespočet stránek podporuje sóju, píše o ní jako o zdravé potravině, jiné internetové stránky sóju haní a označují ji jako nezdravou, aniž by autoři měli přesně podloženo, jak k závěru došli. Tím se společnost rozděluje na dva tábory. Jedni sóju opěvují jako zdravou potravinu, dokonce ji používají jako plnohodnotnou náhradu živočišných bílkovin, jiní varují před jejím vlivem na hormonální soustavu člověka. ZDROJ:
Health News, 2017
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Residua v pitné
vodě
Bc. Petra Jiráňová, Bc. Ladislav Dvořák Obsah 1 Psychoaktivní látky 3 1.1 „zfetované“ ryby více žerou 3 1.2 Zatím zabíjíme jenom ryby 4 2 Výskyt a zdravotní rizika zbytků humánních léčiv v pitných vodách 5 2.1 Zdroje léčiv v pitné vodě 5 2.2 Léky zaplavené do životního prostředí ohrožují populace zvířat 6 3 Použitá literatura 10
|
|
|
|
|
|
Biotransformace ethanolu v organismu
Bc. Lucie Ošmerová
Ústav
laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, ZSF JU v Českých Budějovicích Organismus přijímá z vnějšího prostředí cizorodé látky. Mohou být přírodního původu nebo uměle vytvořené člověkem. Mnoho z nich je toxických, zvláště pokud se vyskytují ve vysokých koncentracích. Organismus má ale účinné mechanismy, které tyto cizorodé látky inaktivují pomocí biotransformací, a jsou poté z organismu vyloučeny. Biotransformace probíhají převážně v játrech (Koolman, 2012). Biotransformační reakce se dělí na reakce I. fáze (pozměňovací reakce) a II. fáze (tvorba konjugátu). Oxidace ethanolu na ethanal se řadí mezi biotransformační reakce I. fáze. Tyto reakce převádějí funkční skupiny na málo aktivní nepolární molekuly nebo pozměňují již existující funkční skupiny. Během těchto reakcí dochází obvykle ke snížení biologické aktivity nebo toxicity (detoxikace) (Koolman, 2012).
|
|
|
|
|
|
Vitaminy:
průvodce světem vitamínů
Bc. David
Bočan
Zdravotně
sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Vitaminy jsou organické sloučeniny, které jsou pro člověka až na výjimky esenciální (Hlúbik, 2001). Musí je získávat především z potravy a některé díky střevní mikroflóře. V určitém množství jsou pro člověka nezbytné, regulují jeho metabolismus a jsou důležité pro látkovou přeměnu (Velíšek, 1999).
|
|
|
|
|
|
Genotoxické
látky v životním prostředí a potravinách
Bc. Michaela Lojková
Zdravotně
sociální fakulta, Jihočeská
univerzita v Českých Budějovicích Genotoxické látky jsou chemické substance, které mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu genetických poškození. Mutagenní látky způsobují změnu genetického kódu buněk nukleové kyseliny) a vzniklá mutace je trvalá. Je to dědičná změna v molekule DNA. Genotoxicita je jedním z projevů toxického účinku látek (Patočka, 2005). Patří mezi nejzávažnější a tedy také nejsledovanější toxické účinky látek. Látky, které způsobují genotoxicitu, jsou také označovány jako genotoxiny (Zimmerman, 1982; Kabil, 1991) a jejich účinek na živé organismy souvisí souviset s karcinogenezí a teratogenezí (Vokurka, 2007) i když ne každá karcinogenní nebo teratogenní látka musí být nutně genotoxická (Závacká, 2012).
|
|
|
|
|
|
Makronutrienty
Bc. Kateřina Růthová
Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích Živá hmota je složena ze čtyř základních prvků, a to z uhlíku, kyslíku, vodíku a dusíku. Jejich úkolem je poskytnutí energie pro každodenní aktivity. Složky výživy rozdělujeme na dvě velké skupiny a to makronutrienty a mikronutrienty (Grofová, 2007). Za makronutrienty označujeme sacharidy (cukry), lipidy (tuky) a proteiny (bílkoviny). Jsou zdrojem energie, které organismus potřebuje pro svůj růst a vývoj, proto jsou někdy označovány jako kalorifery (Svačina a kol., 2008). Doporučuje se tzv. energetický trojpoměr základních živin, to znamená celkový energetický příjem, který by se měl pohybovat u zdravých dospělých osob s fyzickou aktivitou: protein 12-15 %, lipidy do 30% a sacharidy 55- 65 % (Müllerová, 2014).
|
|
|
|
|
75 článků (8 stránek, 10 článků na stránku) [ 1 | 2 | 3 ]
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Vyhledávání |
|
|
|
Anketa |
|
|
|
Kategorie |
|
|
|
Nejčtenější článek |
|
|
|
Zatím není nejčtenější článek.
|
|
|
|
Starší články |
|
|
|
Úterý, 17.01. | · | Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích |
Úterý, 10.01. | · | Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích |
Sobota, 07.01. | · | Pesticidy |
Pondělí, 02.01. | · | Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách |
Pátek, 23.12. | · | Antinutrienty a environmentální zdraví |
Úterý, 20.12. | · | Kde se berou toxické látky v potravinách? |
Pondělí, 12.12. | · | Význam antioxidantů ve výživě |
Čtvrtek, 10.11. | · | Alergie a intolerance na potraviny |
Sobota, 09.07. | · | Bhópál |
Středa, 22.06. | · | Otrava oxidem uhelnatým |
Pátek, 10.06. | · | Škodlivé látky v čistících prostředcích |
Čtvrtek, 11.02. | · | Antioxidanty v lidské výživě |
Čtvrtek, 28.01. | · | Antioxidanty |
Středa, 20.01. | · | Potravinové alergie a intolerance na lepek |
Středa, 13.01. | · | Antibiotika v potravinách, zejména v medu |
Neděle, 10.01. | · | Potravinové alergie a intolerance |
Neděle, 03.01. | · | Makronutrienty |
Sobota, 26.12. | · | Jedy vyšších hub |
Sobota, 19.12. | · | Aditiva v potravinách: antioxidanty |
Úterý, 15.12. | · | Rezidua pesticidů v potravinách |
Pondělí, 07.12. | · | Vitaminy rozpustné ve vodě |
Úterý, 01.12. | · | Chemické látky v kosmetických přípravcích |
Pondělí, 23.11. | · | Toxické látky v potravinách |
Úterý, 17.11. | · | Vitaminy rozpustné v tucích |
Středa, 24.06. | · | Kapsaicin |
Úterý, 09.06. | · | Nefrotoxicita jodových kontrastních látek |
Středa, 03.06. | · | Oxid uhelnatý – tichý zabiják |
Pondělí, 18.05. | · | 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil |
Úterý, 12.05. | · | Kokain a jeho historie |
Středa, 06.05. | · | Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina |
Starší články
|
|
|
|
|
Přihlášení |
|
|
|
Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
|
|
|
|
Informace |
|
|
|
|