|
|
Moduly |
|
|
|
Skupiny uživatelů |
|
|
|
Kdo je online |
|
|
|
V tuto chvíli je 7614 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
|
|
|
| |
|
|
Nebezpečné
chemické látky v čisticích prostředcích
Bc. Radka Novotná Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Každý den se setkáváme s velkým množstvím chemických látek při běžných domácích činnostech, jakými jsou například mytí nádobí, praní či úklid. Snažíme se mít domácnost čistou a „voňavou“, ale zároveň si neuvědomujeme, kolika chemických látek vystavujeme nejenom sebe, ale i celou naší rodinu. Také marketingová propagace nás nabádá ke koupi „zázračných“ čisticích prostředků, abychom se zbavili všemožných virů a bakterií.
|
|
|
|
|
|
Nebezpečné
chemické látky v kosmetických přípravcích
Bc. Martina Mašková
Zdravotně
sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Kosmetický přípravek je definován jako „jakákoli látka nebo směs určená pro styk s vnějšími částmi lidského těla (pokožkou, vlasovým systémem, nehty, rty, vnějšími pohlavními orgány) nebo se zuby a sliznicemi ústní dutiny, výhradně nebo převážně za účelem jejich čištění, parfemace, změny jejich vzhledu, jejich ochrany, jejich udržování v dobrém stavu nebo úpravy“ (3).
|
|
|
|
|
|
Pesticidy
Bc. Barbora Houžvičková
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Jedy
mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách
Bc. Veronika
Hudečková
Ústav
laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví,
ZSF JU České Budějovice S mikroskopickými houbami se můžeme setkat po celém světě. Stáří těchto hub je odhadován na 300 milionů let. Tak dlouho již osídlují Zemi. Mikroskopické houby kolonizují řadu rozlišných biotopů, díky jejich schopnosti aklimatizovat se rozmanitým ekologickým podmínkám a značné morfologické různorodosti. Vláknité mikroskopické houby (mikromycety, plísně) jsou vícebuněčné mikroorganismy, řazeny do říše hub. Mikromycety jsou eukaryotní, heterotrofní, saprofytické nebo parazitické mikroorganismy. Zpravidla žijí v suchozemském prostředí, vázající se na specifické místo. Vyskytují se v půdě, vodě, ovzduší, na povrchu živých nebo odumřelých organismů, ale jsou přítomny i v krmivech a v potravinách. Výskyt mikroskopických vláknitých hub může podmínit i nové technologie jako např. kovotěs a zatěsnění oken ve spojení s nedostatečným větráním a nekvalitním zateplením. Vliv na výskyt hub má i chování člověka, a to nepravidelné větrání, zaplísnění potravin, nepravidelný úklid, odmrazování, mytí, či dezinfekce chladniček. [6, 7]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Antinutrienty a environmentální
zdraví
Bc. Lucie
Ošmerová
Ústav
laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví,
ZSF JU České Budějovice Antrinutrienty neboli antinutriční látky jsou přirozené složky potravin rostlinného původu. Mohou mít negativní vliv na výživu organismu tím, že zhoršují využitelnost živin, vitamínů, rozkládají je nebo je jinak mění. V potravinách se vyskytují přirozeně (běžná složka), jsou do nich přidávány záměrně nebo se do nich dostávají nechtěně (výroba, skladování) (Cukrová, 2010).
|
|
|
|
|
|
Kde
se berou toxické látky v potravinách?
Bc.
Irena Pichlová
Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská
Univerzita v Českých Budějovicích Na lidský organismus působí během života řada různých faktorů. Mohou to být například vzduch, světlo, voda či půda. Avšak potraviny patří mezi nejvýznamnější faktory působící na lidské zdraví. V potravinách se kromě zdraví prospěšných látek objevují i látky toxické. Tyto látky rozdělujeme na přirozeně toxické, antinutriční a cizorodé. Cizorodé látky se do potravy dostávají buď úmyslně (aditiva), nebo neúmyslně z životního prostředí (kontaminanty) (19). Zdrojem kontaminantů, které se dostaly do potravy neúmyslně je nejčastěji spad ze znečištěného ovzduší, půda, kontaminovaná voda, dále výroba, balení a transport potravin, ale i havárie. Do nezávadné potravy mohou být také cizorodé látky přimíchány úmyslně, za účelem zvýšení její kvality. Tyto látky se nazývají přídatné neboli aditiva (10).
|
|
|
|
|
|
Význam antioxidantů ve výživě
Bc. Lucie Sedláčková Co jsou antioxidanty a volné radikály? Nejdříve bychom měli vysvětlit pojem volných radikálů, a jak v organismu působí. Antioxidanty, jako ochrana před jejich účinky, je jev až sekundární. Volným radikálem je jakákoliv molekula s nepárovým elektronem ve valenční sféře, která je schopna samostatné existence alespoň po krátký časový úsek. Rizikem pro živé organismy je jejich reaktivita. Pro lidský organismus je nejčastějším radikálem kyslíkový radikál, radikál prvku, bez kterého paradoxně nemůžeme být. Proto se v literatuře také setkáváme s pojmem „oxidativní stres“,[1] který bych ráda vysvětlila později. Celý tento proces způsobuje stárnutí organismu. Volné kyslíkové radikály jsou v organismu generovány biochemickými pochody. Jsou to meziprodukty redukce mezi kyslíkem a vodou. Zajímavostí je, že lidské tělo tyto reaktivní formy kyslíku využívá ke své antimikrobiální ochraně. Dnešním problémem ale je, že vlivem stravy a prostředí (ovzduší, záření, kouření, chemické látky) tělo produkuje nadbytek těchto radikálů. Oxidační stres = nadprodukce kyslíkových radikálů. Podíl na poškození bílkovin, lipidů, nukleových kyselin. Onemocnění spojovaná s vlivem oxidačního stresu: Ateroskleróza, Diabetes mellitus, vysoký TK, chronické střevní potíže, ICHS, poškození mozku, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, některá nádorová onemocnění, fyziologické stárnutí. Zelený čaj je bohatým zdrojem přírodních antioxidantů. Foto: Čajová plantáž, Darjeeling, Indie. ©
Petr Sedláček.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alergie a intolerance na potraviny
Bc. Veronika Marková Potravinová alergie je stav, při kterém požití určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému. Jsou to imunologicky obranné reakce organismu na určité alergeny v potravinách, které jsou vnímány jako cizorodé látky. Alergizující látky nemusí být vždy toxické. Alergická reakce je zprostředkována protilátkami typu IgE. Alergické symptomy jsou způsobeny produkcí histaminu a dalších chemických látek. První kontakt s alergenem probíhá bez příznaků, ale indukuje tvorbu specifických bílkovinných protilátek, které se váží na receptory buněk. Při opětovném kontaktu s alergenem váží tyto buňky alergen a dochází k vyplavování mediatorů (histaminů, serotoninu, leukotrieny). Druh, množství a cílový orgán těchto mediátorů určuje symptomy alergických reakcí (Stránský, 2010).
|
|
|
|
|
|
Bhópál PREZENTACE
Bc. Lucie Tyemnyáková
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Otrava oxidem uhelnatým
Bc. Jakub Staněk Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Otravy oxidem uhelnatým patří mezi ty nejčastější a mnoho z nich bývá smrtelných. Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém spalování uhlíkatých paliv a protože je to bezbarvý plyn bez zápachu, zabíjí bez varování. Ne nadarmo je nazýván tichý zabiják.
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
75 článků (8 stránek, 10 článků na stránku) [ 1 | 2 | 3 ]
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Vyhledávání |
|
|
|
Anketa |
|
|
|
Kategorie |
|
|
|
Nejčtenější článek |
|
|
|
Zatím není nejčtenější článek.
|
|
|
|
Starší články |
|
|
|
Úterý, 17.01. | · | Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích |
Úterý, 10.01. | · | Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích |
Sobota, 07.01. | · | Pesticidy |
Pondělí, 02.01. | · | Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách |
Pátek, 23.12. | · | Antinutrienty a environmentální zdraví |
Úterý, 20.12. | · | Kde se berou toxické látky v potravinách? |
Pondělí, 12.12. | · | Význam antioxidantů ve výživě |
Čtvrtek, 10.11. | · | Alergie a intolerance na potraviny |
Sobota, 09.07. | · | Bhópál |
Středa, 22.06. | · | Otrava oxidem uhelnatým |
Pátek, 10.06. | · | Škodlivé látky v čistících prostředcích |
Čtvrtek, 11.02. | · | Antioxidanty v lidské výživě |
Čtvrtek, 28.01. | · | Antioxidanty |
Středa, 20.01. | · | Potravinové alergie a intolerance na lepek |
Středa, 13.01. | · | Antibiotika v potravinách, zejména v medu |
Neděle, 10.01. | · | Potravinové alergie a intolerance |
Neděle, 03.01. | · | Makronutrienty |
Sobota, 26.12. | · | Jedy vyšších hub |
Sobota, 19.12. | · | Aditiva v potravinách: antioxidanty |
Úterý, 15.12. | · | Rezidua pesticidů v potravinách |
Pondělí, 07.12. | · | Vitaminy rozpustné ve vodě |
Úterý, 01.12. | · | Chemické látky v kosmetických přípravcích |
Pondělí, 23.11. | · | Toxické látky v potravinách |
Úterý, 17.11. | · | Vitaminy rozpustné v tucích |
Středa, 24.06. | · | Kapsaicin |
Úterý, 09.06. | · | Nefrotoxicita jodových kontrastních látek |
Středa, 03.06. | · | Oxid uhelnatý – tichý zabiják |
Pondělí, 18.05. | · | 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil |
Úterý, 12.05. | · | Kokain a jeho historie |
Středa, 06.05. | · | Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina |
Starší články
|
|
|
|
|
Přihlášení |
|
|
|
Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
|
|
|
|
Informace |
|
|
|
|