|
|
Moduly |
|
|
|
Skupiny uživatelů |
|
|
|
Kdo je online |
|
|
|
V tuto chvíli je 10811 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
|
|
|
| |
|
|
Škodlivé látky v čistících prostředcích PREZENTACE
Bc. Radim Syrovátka
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek
|
|
|
|
|
|
Antioxidanty
v lidské výživě
Bc.
Silvie Ondráčková 1. Úvod Výživa je jedním z hlavních faktorů vnějšího prostředí a uplatňuje se jak při vzniku, tak v prevenci onemocnění. (7) Správné stravovací návyky získává každý člověk již od ranného dětství, kdy je odkázán převážně na péči matky a od ní pak základy stravovacích zvyklostí přejímá. Další ovlivnění stravování nastává ve školních zařízeních, jako jsou mateřská škola, základní škola, střední škola či vysoká škola. Další vliv na jedince má jeho nejbližší okolí, kamarádi, přátelé, média. Nemalý vliv mohou mít prodělaná onemocnění jeho samotného nebo někoho z blízkých, pokud součástí terapie byl léčebný výživový režim. Správnou volbou výživy lze předcházet řadě nemocí, zejména těm civilizačním. Stále přibývají odborné studie, které prokazují dlouhodobý vliv stravovacích návyků na celkový zdravotní stav jedinců. Proto je velmi důležité dbát na správné stravovací zvyklosti již od dětství. (7)
|
|
|
|
|
|
ANTIOXIDANTY Bc. Nikol Vokáčová PREZENTACE (Chceš-li otevřít prezentaci, klikni ZDE)
|
|
|
|
|
|
Antibiotika
v potravinách, zejména v medu
Bc.
Jan Divácký Antibiotické preparáty jsou dnes nejčastěji využívanými léčivy infekcí bakteriálního původu. Antibiotika se využívají jak v humánní, tak veterinární medicíně. Hospodářská zvířata jsou léčena stejnými druhy antibiotik jako lidé. Například v USA se stále běžně přidávají malé dávky antibiotik do krmiv drůbeže kvůli zvýšení váhového přírůstku. (3,4) V České republice je, tak jako ve zbytku Evropské unie, od roku 2006 zakázáno používat antibiotika coby stimulátory růstu v krmivech pro zvířata. Jedinou výjimku představují medikovaná krmiva vyrobena jako veterinární léčivé přípravky a podávaná na předpis ošetřujícího veterinárního lékaře k léčení zvířat nebo k preventivnímu použití. Spotřebitelé se však nemusejí obávat konzumace zvířat léčených antibiotiky, jelikož chovatelé u nás jsou ze zákona povinni dodržovat lhůty, kdy již organismus zvířat tyto látky prakticky neobsahuje. (2)
|
|
|
|
|
|
Potravinové alergie a
intolerance
Bc.
Magdalena Rusňáková Potravinové alergie a potravinové intolerance jsou dva rozdílné pojmy. Lidé je mezi sebou často zaměňují nebo jim nerozumí, a proto je chybně užívají. Častým příkladem potravinové alergie a intolerance je alergie na bílkovinu kravského mléka a laktózová intolerance. (1) Ve své práci se budu zabývat pojmy „alergie“ a „intolerance“. Blíže se budu věnovat intoleranci laktózy a zaměřím se na označování potravinových alergenů v potravinářských podnicích, které podléhá Nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a dále vyhláška č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků. CHCETE-LI SPUSTIT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE
|
|
|
|
|
|
Makronutrienty Bc. Terezie Jelínková Makronutrienty, jsou látky, do kterých se řadí sacharidy, proteiny a lipidy. Jedná se o látky, jež jsou nositeli energie, proto jsou někdy označovány jako kalorifery. Doporučený denní příjem těchto látek tedy tzv. „energetický trojpoměr základních živin“ by měl být následovný: 12-15 % z energetického příjmu by měly zajišťovat proteiny, maximálně 30 % lipidy a 55- 65 % sacharidy (1). CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE
|
|
|
|
|
|
Jedy vyšších hub
Bc. Iva Husová DiS. Sběr hub je rozšířený odpradávna a již Egypťané, Římané, národy Dálného východu a také slovanské národy uměli z hub připravovat různé druhy pokrmů a tak si obohatit a zpestřit jídelníček. I v současné době patří houbařství mezi velmi oblíbené činnosti, ale bohužel sebou přináší velké množství nástrah v podobě intoxikace v důsledku nedostatečných znalostí o jednotlivých druzích hub. (1) CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE
|
|
|
|
|
|
Rezidua pesticidů v potravinách
Bc. Sára Dvořáková 1 ÚVOD Zemědělská produkce může být znehodnocena celou řadou činitelů. Mezi ty nejčastější se řadí houby, plísně, plevele, hmyz a mnoho dalších. Pesticidy jsou obecně látky, které ničí, kontrolují, potlačují a odpuzují tyto škodlivé činitele. Ochrana rostlin proti škůdcům má kořeny už ve starověku, konkrétně ve starověké Číně, Řecku a Římě. Systematické studium látek, které by mohly být užity v ochraně rostlin je datováno do 19. století. Mezníkem pro rozvoje přípravků na ochranu rostlin byly 30. léta 20. století. V roce 1939 bylo na trh uvedeno DDT. Po 2. Světové válce se začaly pesticidy masově používat. Až nálezy DDT a jiných organochlorových pesticidů v ekosystému vedly k monitoringu jejich reziduí v potravinách a zkoumání negativních účinků těchto přípravků na lidské zdraví. (8) CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE
|
|
|
|
|
75 článků (8 stránek, 10 článků na stránku) [ 2 | 3 | 4 ]
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Vyhledávání |
|
|
|
Anketa |
|
|
|
Kategorie |
|
|
|
Nejčtenější článek |
|
|
|
Zatím není nejčtenější článek.
|
|
|
|
Starší články |
|
|
|
Úterý, 17.01. | · | Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích |
Úterý, 10.01. | · | Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích |
Sobota, 07.01. | · | Pesticidy |
Pondělí, 02.01. | · | Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách |
Pátek, 23.12. | · | Antinutrienty a environmentální zdraví |
Úterý, 20.12. | · | Kde se berou toxické látky v potravinách? |
Pondělí, 12.12. | · | Význam antioxidantů ve výživě |
Čtvrtek, 10.11. | · | Alergie a intolerance na potraviny |
Sobota, 09.07. | · | Bhópál |
Středa, 22.06. | · | Otrava oxidem uhelnatým |
Pátek, 10.06. | · | Škodlivé látky v čistících prostředcích |
Čtvrtek, 11.02. | · | Antioxidanty v lidské výživě |
Čtvrtek, 28.01. | · | Antioxidanty |
Středa, 20.01. | · | Potravinové alergie a intolerance na lepek |
Středa, 13.01. | · | Antibiotika v potravinách, zejména v medu |
Neděle, 10.01. | · | Potravinové alergie a intolerance |
Neděle, 03.01. | · | Makronutrienty |
Sobota, 26.12. | · | Jedy vyšších hub |
Sobota, 19.12. | · | Aditiva v potravinách: antioxidanty |
Úterý, 15.12. | · | Rezidua pesticidů v potravinách |
Pondělí, 07.12. | · | Vitaminy rozpustné ve vodě |
Úterý, 01.12. | · | Chemické látky v kosmetických přípravcích |
Pondělí, 23.11. | · | Toxické látky v potravinách |
Úterý, 17.11. | · | Vitaminy rozpustné v tucích |
Středa, 24.06. | · | Kapsaicin |
Úterý, 09.06. | · | Nefrotoxicita jodových kontrastních látek |
Středa, 03.06. | · | Oxid uhelnatý – tichý zabiják |
Pondělí, 18.05. | · | 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil |
Úterý, 12.05. | · | Kokain a jeho historie |
Středa, 06.05. | · | Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina |
Starší články
|
|
|
|
|
Přihlášení |
|
|
|
Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
|
|
|
|
Informace |
|
|
|
|