Toxikologická rizika kuchyňského nádobí
Lucie Krmenčíková
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých
Budějovicích
Ministerstvo
zdravotnictví varuje před nebezpečnými výrobky z Ásie, které mohou
uvolňovat rakovinotvorné látky do jídla během vaření. Neskladujte potraviny
v keramických nádobách, z glazury se uvolňují těžké kovy.
Nepoužívejte teflonové pánve, uvolňují toxické látky. To jsou doporučení, která se na nás valí ze
všech stran. Jak rozeznat fakt od fámy? Opravdu se lidstvo tráví používáním
nevhodného kuchyňského nádobí? Kdo a jak to kontroluje?
Česká republika má v rámci EU jedny z nejpřísnějších požadavků. Dozorové orgány, které namátkové kontroly provádí, jsou Krajské hygienické stanice nebo Česká obchodní inspekce. Všechny výrobky označené jako nebezpečné, jsou popsány a vyfoceny na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Nebezpečné výrobky se hlásí do evropského systému RAPEX
Toxikologická rizika
Výrobky z černého polyamidu, nylonu: Naběračky a lžíce mohou obsahovat takzvané primární aromatické aminy, které působí na imunitní systém nebo hormonální soustavu a jsou i rakovinotvorné. Ve výrobcích určených pro styk s potravinami se nesmí vyskytovat. Karcinogenní látky se totiž mohou dostat do jídla. Materiál navíc při zahřátí páchne.
Melaminové nádobí a příbor: Mohou uvolňovat melamin i vyšší množství formaldehydu, nádobí je proto nevhodné pro kontakt s potravinami a pokrmy. Látky mohou vyvolat bolesti hlavy, zánět sliznice, dráždit oči a způsobit slzení. Melamin je nefrotoxický, formaldehyd způsobuje zhoršení alergických reakcí.
Dekorace na hrnečcích a sklenicích: Obsahují velmi často olovo a kadmium, které mohou tedy být konzumovány společně s nápojem.
Barevné glazury keramického kuchyňského nádobí: Nedoporučuje se skladovat potraviny dlouhodobě v keramických nádobách, mohou obsahovat těžké kovy a tyto toxické chemikálie se mohou uvolňovat z glazury při kontaktu s potravinami. Záleží na teplotě, době styku s potravinou a jakostí. Mohou se vyskytnout situace, za kterých se mohou těžké kovy, především olovo, uvolňovat do potravin v množstvích, která již nemohou být považována za bezpečná.
Zdroje informací:
http://www.ceskenoviny.cz/toISO-8859-1.cs/prilohy/nebezpecne/
http://www.mzcr.cz/Verejne/Default.aspx?menu=1
http://www.qmagazin.cz/
Dorevitch S, Babin A. Health hazards of ceramic artists. Occup Med. 2001; 16(4): 563-575.
Sheets RW. Acid extraction of lead and cadmium from newly-purchased ceramic and melamine dinnerware. Sci Total Environ. 1999; 234(1-3): 233-237.