Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 2687 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Calostomal, červený pigment pestřece rumělkového
Publikováno: Středa, 16.03. 2016 - 13:14:40 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Calostomal, červený pigment pestřece rumělkového

Jiří Patočka

     Pestřec rumělkový (Calostoma cinnabarinum) je mexická houba krásné, rumělkově-červené barvy. Dlouho byla pokládána za nejedlou, ale to se změnilo v roce 2009 (Bautista-Nava a Moreno-Fuentes, 2009). Zbarvení houby je způsobeno přítomností pigmentu na bázi polyenového barviva, zvaného calostomal (Gruber a Steglich , 2007; Zhou a Liu, 2010).

  


     Calostomal je polynenasycená karboxylová kyselina o 16 uhlících, která má ve své molekule ještě také skupinu aldehydovou [(2E,4E,6E,8E,10E,12E,14E)-16-xo-2,4,6,8,10,12,14-hexadecaheptaenová kyselina]. V houbě je přítomen i její methylester, který má rovněž krásnou, červenou barvu. Polyenová barviva, která mají úzký vztah ke karotenům, jsou ve vyšších houbách přítomna poměrně často (Davoli et al., 2005) a některé vykazují zajímavé biologické účinky (Jaeger a Spiteller, 2010; Velíšek a Cejpek, 2011).

     Je ta houba jedlá? Podívejte se na http://burle.blog.cz/1603/pestrec-rumelkovy-houba-v-aspiku-jedla-nebo-nejedla

Literatura
Bautista-Nava E, Moreno-Fuentes Á. First record of the edibility of Calostoma cinnabarina Desv.(Sclerodermatales). Revista Mexicana de Biodiversidad, 2009; 80(2): 561-564.
Davoli P, Mucci A, Schenetti L, Weber RW. (2005). Laetiporic acids, a family of non-carotenoid polyene pigments from fruit-bodies and liquid cultures of Laetiporus sulphureus (Polyporales, Fungi). Phytochemistry, 2005; 66(7): 817-823.
Gruber G, Steglich W. Calostomal, a polyene pigment from the gasteromycete Calostoma cinnabarinum (Boletales). Zeitschrift für Naturforschung B 2007; 62 (1): 129–131.Jaeger RJ, Spiteller P. Mycenaaurin A, an Antibacterial Polyene Pigment from the Fruiting Bodies of Mycena aurantiomarginata. J Nat Prod. 2010; 73(8): 1350-1354.
Velíšek J, Cejpek K. Pigments of higher fungi: a review. Czech J Food Sci, 2011; 29(2): 87-102.
Zhou ZY, Liu JK. Pigments of fungi (macromycetes). Natural Product Reports, 2010; 27(11): 1531-1570.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 22

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.09 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace